IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK даде официално AstraZeneca на съд

Комисията започна миналия петък правна процедура срещу компанията въз основа на нарушения на предварителното споразумение

14:55 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия предприема правни действия срещу AstraZeneca поради недостатъчните доставки на ваксината на компанията, съобщи говорител на комисията.

"Комисията започна миналия петък правна процедура срещу компанията AstraZeneca въз основа на нарушения на предварителното споразумение за покупки", заяви говорителят на ЕС Стефан Де Кeерсмeкер, добавяйки, че акцията е започнала от името на 27-те страни членки. 

Миналата сряда ЕК е повдигнала въпроса на среща на представители на страните от общността, по време на която мнозинството е обявило намерение да подкрепи завеждането на дело срещу производителя поради оплаквания за провала в доставките на обещаните дози от лекарството. Същността на това производство е да задължи AstraZeneca да предостави на страните членки на ЕС дозите ваксина, посочени в договора.

AstraZeneca предизвика гнева на ЕС през януари, когато заяви, че няма да може да предложи на блока броя очаквани първоначално дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100 милиона дози, заложени в нейния договор. Недостигът силно възпрепятства ваксинационните кампании в страните от ЕС. Брюксел се ядоса и заради факта, че закъснения в доставките за Великобритания и други държави няма. 

Компанията обяви, че ще достави около 70 милиона дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да достави всички 300 милиона дози според договора с ЕС.

Междувременно стана ясно, че ЕК не може да реши, а само да предложи пътуванията от САЩ до ЕС да бъдат облекчени за хората, които са ваксинирани против вируса и имат съответното удостоверение. Това поясни днес говорител на ЕК заради интервю на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, оставило впечатление, че туристите от САЩ ще могат да посетят ЕС в "идните месеци, ако са ваксинирани".

ЕК вярва, че може да предложи промяна в ограниченията за пътуванията от САЩ. Засега с Вашингтон разговаряме само за съвместимостта на системите, в които се съдържат данните за удостоверенията, добави говорителят. По неговите думи досега ЕС не е поискал реципрочност - т.е. ако туристическите пътувания до Европа бъдат улеснени, същото да важи и за европейските туристи, пътуващи до САЩ, предава БТА.

Въпросът за признаването на американските удостоверения е едно, а до какви права ще доведе това, е друга тема, посочи говорителят. Той отбеляза, че ако ЕК предложи облекчения, те трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС.

Говорителят уточни, че Великобритания досега не е поискала от ЕС взаимно признаване на удостоверенията за ваксинираните и преболедувалите. По неговите думи държавите от ЕС сами ще преценяват дали да допускат пътувания за чужденци, ваксинирани с препарати, за които няма одобрение на европейско равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още