IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: ОПЕК ще съкращава производството на петрол

IPO-то на Saudi Aramco е направено така, че предлагането да бъде предимно за местни инвеститори, каза главният инвестиционен директор на Експат Асет Мениджмънт

12:04 | 06.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Постигната е предварителна уговорка за съкращаване на производството между ОПЕК и ОПЕК+, но разбрахме и цената на IPO-то на Saudi Aramco. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт".

„Освен уговорката е важно и нейното изпълнение. От страните, които са членки на ОПЕК, най-стриктно изпълняваха задълженията си Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол, докато Нигерия, Ирак и Русия не изпълняваха ангажимента си“, посочи той.

Според Дончев е важно да се отбележи развитието на отношенията между Русия и Саудитска Арабия, при което не се очаква да има негативни изненади.

„Саудитска Арабия е производителят с най-ниска себестойност на петрола, но от друга страна е най-зависима, тъй като техният дефицит нараства драстично, когато цената на петрола намалее. По този начин страната не успява да покрие разходите си“, поясни експертът.

Дончев е на мнение, че една глобална стабилизация и оттласкване от дъното биха се отразили добре на цената на петрола и най-вече на търсенето от развиващите се пазари.

Поскъпването на петрола, съчетано с поевтиняването на валутите, беше голямата причина да видим „чукването“ на върха на цената на петрола и след това постепенно да видим намаляването ѝ“, анализира ситуацията Дончев.

Инвестиционният директор засегна и последните новини около IPO-то на Saudi Aramco.

IPO-то на Saudi Aramco е само по себе си уникално, тъй като е най-голямото в света, а когато най-голямата компания по пазарна капитализация излиза на борсата, това наистина е събитие“, смята той.

Даниел Дончев отбеляза, че предложените акции от 1,5% са минимална част от компанията, която бе оценена на 1,7 трлн. долара. По този начин Saudi Aramco изпреварва американски първенци като Microsoft.

„Листването на пазара е направено така, че предлагането да бъде предимно за местни инвеститори“, разясни още той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още