IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Йорданов: Предстои избор накъде ще върви Европейският съюз

Живяхме в националистическа Европа и тя беше трагедия, каза дипломатът

09:06 | 22.03.19 г.
Александър Йорданов: Предстои избор накъде ще върви Европейският съюз


Понятието „националистическа солидарност“ не съществува – няма вариант, в който чужд за България национализъм да се окаже загрижен за нас. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria дипломатът Александър Йорданов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Йорданов посочи, че множество политици отдават нарастващия национализъм в рамките на Европейския съюз (ЕС) на мигрантската вълна и бежанската криза от 2015 г. 

„Това виждане е само на върхът на айсберга. Под него е желанието Европа да се превърне в подобие на тази от 20-и век, когато всички държави бяха националистически и правеха съюзи помежду си. Те обаче доведоха света до две световни войни... В националистическа Европа вече е живяно и тя неслучайно беше трагедия“, каза той.

Според Йорданов замразяването на членството ФИДЕС - партията на унгарския премиер Виктор Орбан, в Европейската народна партия (ЕНП) е сигнал, че по темата се търси най-доброто решение, което да е в интерес и на гражданите на Европа.

„ЕНП се стреми да не загуби нито една партия от своето семейство и нито един глас, защото Европа се намира на прага на избор накъде ще върви Европейският съюз – ще бъде ли по-обединен, по-силен, по-социален и по-демократичен или ще отива към разпадане и вътрешна конфронтация между държавите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още