IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Над 100 млн. души по света са принудително разселени

Това е рекорд, който не трябваше да бъде поставен, коментира върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди

08:00 | 23.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Над 100 млн. души са били прогонени от домовете си по целия свят, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в понеделник, позовавайки се на нови данни за хората, които са избягали от насилие, конфликт, преследване и нарушения на правата на човека.

Войната в Украйна е един от факторите, които подтикват милиони хора да бягат, посочват от агенцията към ООН, добавяйки, че продължителният конфликт на места като Етиопия и Демократична република Конго са други фактори зад високия брой.

"Това е рекорд, който не трябваше да бъде поставен", коментира върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в изявление, изпратено до журналисти и цитирано от Ройтерс.

"Това трябва да послужи като сигнал за събуждане за разрешаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, прекратяване на преследването и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат домовете си."

Данните на ВКБООН включват бежанци, търсещи убежище, както и хора, разселени в собствените им страни. Миналата седмица хуманитарна организация заяви, че разселените в собствените си страни са достигнали рекордния брой от близо 60 млн. души до края на миналата година.

Гранди призова за действия за справяне с причините за разселването, като посочи, че хуманитарната помощ лекува само последствията. "За да се обърне тази тенденция, единственият отговор е мирът и стабилността, така че невинните хора да не бъдат принудени да избират между опасност у дома или несигурно бягство и изгнание", добави той.

Данните на ВКБООН сочат, че броят на принудително разселените хора по света се е увеличил до 90 млн. до края на 2021 г., подтикнат от насилието в Етиопия, Буркина Фасо, Мианмар, Нигерия, Афганистан и Демократична република Конго. След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари над 8 млн. души са били разселени в страната, а повече от 6 млн. бежанци са избягали зад граница.

100 млн. души са над 1% от световното население и се равняват на броя на жителите на 14-ата по население държава в света, изтъкна още върховният комисар, цитиран от AFP.

"Никога не е било толкова зле"

Повече от две години след началото на пандемията от Covid-19 поне 20 държави все още отказват достъп до убежище за хора, бягащи от конфликти и насилие, въз основа на мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Гранди призова в петък тези страни да премахнат всички останали ограничения за предоставяне на убежище, свързани с пандемията, заявявайки, че те противоречат на основно човешко право.

"Притеснявам се, че мерките, приети под претекст за реагиране на Covid-19, се използват като прикритие за изключване и отказ на убежище на хора, бягащи от насилие и преследване", каза той.

В съвместен доклад от миналата седмица на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC) и Норвежкия съвет за бежанците (NRC) се казва, че през 2021 г. са регистрирани около 38 млн. нови вътрешни разселвания. Някои от тях са били на хора, принудени да бягат няколко пъти в рамките на годината. Тази стойност е на второ място за десетилетие след 2020 г., през която се наблюдава рекордно движение поради поредица от природни бедствия.

Миналата година новите вътрешни разселвания, породени от конфликт, са нараснали до 14,4 млн., което бележи 50-процентен скок спрямо 2020 г., сочи докладът.

"Никога не е било толкова зле", коментира пред репортери шефът на NRC Ян Егеланд. "Светът се разпада."

Природните бедствия продължават да причиняват по-голямата част от новото вътрешно разселване, стимулирайки 23,7 млн. такива движения през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още