IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще означава война в Украйна за енергийната криза в Европа?

Старият континент зависи от Русия за около една трета от газа си

13:40 | 23.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Колко тежко ще пострада изпитващата глад за енергия Европа от потенциално руско нашествие в Украйна? Зависи от реакцията на американския президент Джо Байдън, пише Bloomberg.

Русия продължи да изпраща газ на Европа през цялата Студена война и в по-скоро време след анексирането на Крим. Москва вероятно няма да поеме риска да навреди на репутацията си като надежден доставчик и този път, счита компанията Uniper, един от водещите купувачи на руски газ в Европа.

Но Байдън предупреди за сериозни икономически ограничения, ако руски войски преминат в Украйна. Един от големите рискове за притока на газ към Европа ще бъдат санкции, които или лишават Русия от способността ѝ да търгува в чуждестранна валута, или налагат ограничения за банките ѝ.

„Трябва да се подготвим за почти всеки сценарий“, коментира Грегор Пет, изпълнителен вицепрезидент на отдела за пазарни анализи в Uniper.

Bloomberg обобщава възможните сценарии и какво означават те за континента, който зависи от Русия за около една трета от газа си. Европа вече преминава през най-тежката енергийно криза от 70-те години на миналия век, като наличностите от газ намаляват опасно. Цените са нараснали над два пъти през последните шест месеца заради опасения от война и ограничените доставки от Русия, въпреки че президентът Владимир Путин зави многократно, че не планира да нахлува в Украйна.

Финансови санкции

Западните сили заявиха, че ще обмислят изключване на Русия от международната система за разплащания Swift, въпреки че идеята се натъква на силно противопоставяне от редица европейски страни. Руските банки също може да станат мишена, но е възможно да има изключения за запазване на енергийните сделки, много от които се осъществяват в долари или евро.

Русия намалява доставките

В най-крайния сценарий Газпром може да отговори на всякакви санкции, като намали газовите доставки за Европа. Това ще осакати енергийните системи на континента и може да доведе до огромен ръст на цените. Според мнозина Русия вероятно няма да стигне толкова далеч.

„Те ще бъдат много предпазливи към ограничаването на доставките по две причини. Първата е репутацията на стабилен доставчик, а втората е, че газът е голям икономически фактор в Русия“, коментира Пет.

Санкции за „Северен поток“ 2

В случай на нашествие една от жертвите може да е новоизграденият газопровод за милиарди долара „Северен поток“ 2 от Русия до Германия. Подводната връзка трябваше да увеличи предлагането, но е блокирана в силно политизиран процес по одобрение.

Байдън подкрепя санкции срещу „Северен поток“ 2, ако Русия нахлуе в Украйна, а администрацията на новия германски канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че ескалация на кризата може да доведе до край на газопровода. Пазарът разчита на капацитета от 55 млрд. куб. м на газопровода, а прекратяване на проекта не оставя много варианти за транзит.

Путин многократно лобира за противоречивия газопровод, тъй като той предлага директен маршрут до гладните пазари в Европа, избягвайки Украйна. Газ Газ

Русия изключва Украйна

Може би по-голямата несигурност е какво ще стане с огромните количества газ, които Русия придвижва през Украйна.
Москва може да спре притока през Украйна в случай на конфликт, казва Володимир Омелченко, ръководител на енергийните анализи в украинския център „Разумков“. Това ще даде на Русия лост да „диктува условията си на Украйна и на ЕС“, допълва той.

Но други не са убедени в това. Русия иска да запази позицията си на надежден доставчик и „не очаквам тази позиция да се промени дори в случай на война с Украйна“, казва Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва компания Macro-Advisory.

Заложени са 40 млрд. куб. м газ, които Русия се ангажира да пренася ежегодно през Украйна по договор, който изтича през 2024 г. Това е около една трета от руския газов износ за Европа и почти половината от ежегодното потребление на Германия.

Украйна спира транзита

Този сценарий е най-малко вероятен според Омелченко. „Това е възможно, само ако има повреда по газопроводите“, казва той. Ако това се случи, Русия може да използва ситуацията, за да насърчава газопровода „Северен поток“ 2.

Макар че притокът на руски газ към Европа беше нарушен в миналото по време на спорове с Украйна заради цените, той до голяма степен остана непрекъснат дори след анексирането на Крим през 2014 г.

Но рисковете са огромни с последици за цените. Ако транзитът на газ през Украйна бъде засегнат, замяната на изгубените обеми няма да е лесна. Газпром може да пренасочи половината от доставките към слабо използван газопровод, преминаващ през Беларус и Полша. Другата половина може да дойде от покупки на отворения пазар, които може да са скъпи. Газ Газ

Увеличаването на транзита през Беларус обаче няма да е лесно. Президентът Александър Лукашенко многократно заплаши да спре доставките, включително като ответна мярка на санкции на ЕС след мигрантската криза.

Може да станат инциденти

Във всеки конфликт има риск ключова инфраструктура да бъде повредена нарочно или случайно. Това може да се отрази на доставките за Европа и на цените през идните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
v_tin
преди 2 години
Ами означава по евтин газ, защото нафтогаз няма да го има и няма кой да краде газа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
даул , по-хитрите *** кат гевендията сега сменят ник , аватар и пол ... тъпуците като тебе , хитлерчето и пенчо ман сте още на амбразурата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина! Слава Украине! Хохлодебилом слава! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл! Зиг-хайл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Петрол има по цял свят Митьп, малки застраховкопродавачо и както Полша мина на саудитски, така и останалите могат. Торове си правим сами в Европа, няма нужда от мордорски . Въглища също. Като заменим и газа, ептен ще обеднеете мордорци. А за твърдението, че Мордор изнасял храни за ЕС, мога само да ти се изсмея, на което всъщност си свикнал. Да, може малко риба и хайвер. Дори в Берьозка 95% от продуктите на са мордорски. А фуражното второкачествено зърно, което Мордор произвежда, отива в китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Газпром няма да спре доставките към Германия, освен при война между двете страни. Руснаците спазват договорите, все пак не са американци или други такива. Сега, ако германците сами си спрат природния газ, това си е техен проблем, който каквото прави, никой не може да му го. И не е сомо до природният газ, в който всички се вторачват - но Русия захранва ЕС и с петрол, и с въглище, както и с ного други неща, извън енергоносителите, вкл. храни и торове. Отново - както 14-а година, при разрив в отношенията, еврогeйците ще реват ного повече то руснаците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още