IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава изоставянето на Змийския остров за Русия?

Евакуацията от острова показва на Москва, че доставките на западни оръжия за Украйна могат да имат решаващо значение

08:29 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Змийският остров, погнеднат от небето.<em> Снимка: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT</em></p>

Змийският остров, погнеднат от небето. Снимка: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Докато Русия говори за „жест на добра воля", Украйна приема, че това е важна военна победа за нейните войски: След четири месеца руската армия обяви изтеглянето си от украинския остров Змиеносец в Черно море. Руското министерство на отбраната заяви, че войниците са изпълнили мисията си и сега са изтеглени, за да позволят на Украйна да изнася зърно по море.

Но истинската причина вероятно е друга. Руските войници са напуснали Змийския остров, „защото не са могли да издържат на огъня на нашата артилерия, ракети и въздушни удари", съобщи в Telegram началникът на украинската армия Валерий Салушний. Според Салушний гаубиците "Богдана", произведени в Украйна, са изиграли важна роля при освобождаването. В същото време генералът благодари на Запада за подкрепата.

Много наблюдатели смятат, че неотдавнашните доставки на оръжие за Киев са важен фактор за изтеглянето на руските войски. Само през миналата седмица украинските въоръжени сили получиха от САЩ множество ракетни установки от типа HIMARS. Мобилните оръжейни системи могат да изстрелват няколко прецизно управляеми ракети едновременно по цели на разстояние до 80 километра. Освен това снарядите са трудни за прехващане от системите за противовъздушна отбрана. Възможно е огънят от френските гаубици Caesar също да е създал проблеми за обитателите на Змийския остров. Монтираните на камиони оръдия с калибър 155 мм могат да поразяват точно цели на разстояние до 40 км.

 

Змийският остров, разположен на 35 км от брега, се смята за стратегически важен пост за наблюдение на морските маршрути в северозападната част на Черно море. Русия завладя острова малко след началото на войната и по този начин контролираше достъпа до Одеса. След потъването на руския крайцер „Москва" на острова са разположени няколко системи за защита, както и зенитна система с малък обсег на действие "Панцир-С1" за защита на руския флот. По този начин зрелищните въздушни нападения на украинските военновъздушни сили, каквито бяха виждани през април, вече не бяха възможни.

Но през последните дни кадри от дронове показват силни експлозии на острова. Официално потвърждение нямаше, но според съобщенията освен украинската гаубица „Богдана", от която съществува само една, са използвани и френската Caesar и американската HIMARS. След като сутринта украинските въоръжени сили съобщиха за унищожаването на друга система "Панцир-С1", малко по-късно Москва обяви, че островът е напуснат.

За Кремъл загубата на Змийския остров е горчиво поражение. Защото без противовъздушната отбрана на острова руският флот е уязвим за атаки с дронове и ракети. В резултат на това корабите на Русия ще трябва да се отдалечат още повече от брега. Това най-малкото ще затрудни поддържането на морската блокада. Друг момент обаче вероятно ще навреди повече: евакуацията от Змийския остров показва на Москва, че доставките на западни оръжия за Украйна могат да имат решаващо значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още