IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа втора поредна седмица на загуби

Цената на благородния метал достигна двуседмично дъно в петък

08:34 | 07.09.15 г.
Златото записа втора поредна седмица на загуби

Фючърсите на златото поевтиняха до най-ниското си ниво от две седмици насам в петък, докато пазарните участници продължават да гадаят кога Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши лихвите, пише Investing.com

Миналата седмица стана ясно, че новонаетите служители извън земеделския сектор  на САЩ са по-малко от очакваното. В същото време президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър коментира, че трудовият пазар вече не толерира почти нулевите лихви. Агенциите разтълкуваха думите му, че като че ли е време Фед да вдигне лихвите.

Очакванията за по-високи лихвени проценти са мечи за златото, тъй като благородният метал трудно се конкурира с активите, които носят доходност, когато лихвите се повишават.

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange спаднаха с 3,10 долара за тройунция, или 0,28%, до 1 121,40 долара за тройунция в петък, след като по-рано през деня се потопиха до 1 115,70 долара, което е най-ниското ценово равнище от 18 август. Пазарът в САЩ ще бъде затворен в понеделник заради отбелязването на Деня на труда.

През седмицата благородният метал поевтиня с 10,5 долара за тройунция, което е понижение от 1,1%, за да запише втора поредна седмица на понижения в цената. Припомняме, че цената на златото спадна до пет и половина годишно дъно на 24 юли на фона на спекулациите, че през септември ФЕД ще вдигне лихвите за пръв път 2006 г.

В същото време фючърсите на среброто с доставка през септември поевтиняха с 15,8 цента, или 1,07%, за да завършат петъчната търговия на цена от 14,54 долара за тройнуция. През изминалата седмицата цената на среброто се повиши с 0,06%.

Цената на фючърсите върху медта с доставка през декември се понижи със 7,2 цента за паунд в петък, което представлява спад от 3,04%, докато страховете за Китай продължават да тревожат инвеститорите.

През изминалата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозите си за инфлацията и растежа, като решението за намаление на очакванията за ръста се дължи на по-слабото външно търсене на европейския износ, дължащо се на по-бавния растеж на развиващите се пазари.

През седмицата цената на медта спадна с 1,7 цента, което е понижение от 1,11%, на фона на продължаващите опасения относно стабилността на китайската икономика.

Цената на червения метал потъна до шестгодишно дъно от 2,202 долара на 24 август заради забавящия се ръст в най-голямата азиатска икономика – тази на Китай. Азиатската страна е най-големият потребител на мед в света, като през миналата година формира близо 40% от световното потребление.

Фондовият пазар в Китай беше затворен в четвъртък и петък заради парада за победата във Втората световна война, за да отвори отново в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още