IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с нов ценови рекорд заради очаквания за война в Близкия Изток

Среброто също поскъпна силно, достигайки най-високите си цени за последните 31 години

10:56 | 02.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Златото с нов ценови рекорд заради очаквания за война в Близкия Изток

Златото постави нов ценови рекорд, а среброто поскъпна до най-високите си ценови нива за последните 31 години, след като растящото напрежение в Близкия Изток подкрепи търсенето на по-безрискови активи, пише Financial Times.

Съобщението на САЩ, че се мобилизират военни сили в Средиземно море засили опасенията от избухването на военен конфликт в Близкия Изток. Американското правителство съобщи във вторник, че два военни кораба и морски пехотинци се придвижват към Средиземно море, след като международният натиск над либийския лидер Муамар Кадафи се засили.

Докато Либия продължава да бъде на ръба на гражданска война, протестиращи излязоха и на улиците в Йемен, Иран и Оман, което доведе до сблъсъци с правителствените сили.

Страховете от разпространение на размирици в региона изпратиха цената на петрола над 100 долара за барел днес.

Цената на среброто се покачи до 34,74 долара за тройунция, което е най-високото й ниво от началото на 1980 г. досега. Междувременно златото с незабавна доставка поскъпна с 1,5% и достигна рекордните 1 432,10 долара за тройунция.

Последният ценови рекорд на златото бе през декември миналата година, когато цената му се повиши до 1 430,95 долара за тройунция.

Съотношението между цените на златото и среброто, които показват колко тройунции сребро са нужни за покупката на тройунция злато, се понижи до най-ниското си ниво за последните 13 години от 41,33, предава Ройтерс.

Доларовият индекс се понижи до най-ниското си ниво за последните три и половина месеца, което подкрепи поскъпването на суровините, които се търгуват в щатски долари.

Поскъпването на петрола с 20 долара от януари насам междувременно засили очакванията за по-висока инфлация, което увеличи търсенето на благородни метали като средство за защита от обезценка на валутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
еееееевввввваааааааалллллллллааааааааааа..........!!!!!!!!.......пич.....!!!!!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
А за среброто писах на някои хора още когато беше 29 ! Който има акъл да послуша ПИЧЕЛИ ....муаахаааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
" Поскъпването на петрола с 20 долара от януари насам междувременно засили очакванията за по-висока инфлация"Ехооооо редакцията вземете се просветете ЩО Е ТО ИНФЛАЦИЯ !Стига сте писали глупости ! ОЧАКВАНИЯТА ЗА ИНФЛАЦИЯ са породени от БЕЗКОНТРОЛНОТО "ПЕЧАТАНЕ" НА ПАРИ от централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още