IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва в условията на несигурност след атентатите

Цената на метала обикновено се повишава във времена на политическа и икономическа несигурност заради качеството му на инвестиция убежище

11:32 | 16.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото започва търговията в понеделник с рязък ръст в качеството си на инвестиция убежище след кървавите атентати в Париж, съобщи WBPonline. Фючърсите върху златото се повишават с 1,33% до 1 095,30 долара за тройунция в ранната европейска търговия.

В петък цената на благородния метал беше 1 083,40 долара, след като докосна 1 073 долара в четвъртък – най-ниското ниво от февруари 2010 г.

През изминалата седмица златото поевтиня със 7,80 долара (0,63%), което беше четвърта поредна седмица понижение – най-дългият период на спадове от края на юли тази година. 

От средата на октомври цената се понижи с 9%, тъй като се увеличават очакванията Фед да вдигне лихвените проценти през декември.

Цената на златото обикновено се повишава във времена на политическа и икономическа несигурност. Мнозина анализатори казват, че сегашната глобална несигурност може да доведе до скок в цената до 1 100 долара за тройунция.

Все пак повишението може да е крактотрайно, тъй като основният фактор за цената на благородния метал остава решението на Федералния резерв на САЩ дали да вдигне лихвените проценти през декември. Ако това се случи на заседанието на 15-16 декември, се очаква инвеститорите да изоставят златото и да насочат интереса си към активи с по-висока доходност.

Освен това евентуално вдигане на лихвите би оскъпило долара, което от своя страна би се отразило негативно на златото, деноминирано в долари, защото металът ще стане по-скъп за притежателите на други валути. В понеделник доларовият индекс се понижава с 0,01% до 98,987 пункта.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Ако имаш златеце, направо го хвърляй от сега, ако може по някой ХАмериканец, че те са увеличили покупките си на злато с някакви си едва 207% ако не се лъжа по последни данни.Ей много *** народ са тия Хамериканци, плюят, плюят, плюят златото, а пък същевременно купуват най-много.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
:) ръст до 1095, а в началото на годината се движеше в рейндж между 1100 и 1200.Според мен, след този няколко дневен ръст, ще последва спад до под 1000. Май ще се сбъднат прогнозите на някои, че поне ще докосне 900
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още