IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Златото на бедния човек“ остава в сянка въпреки рекордните ценови ръстове

Според някои анализатори на пазара на ценни метали среброто е подценявано за сметка на златото през последните месеци

22:00 | 30.07.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През последните дни инвеститорите се съсредоточиха върху рекордните ръстове на цената на златото, но в същото време среброто поскъпна с около 25% през юли, отчитайки своя втори по големина месечен ръст в историята, но това продължава да бъде пренебрегвано от трейдърите, пише Market Watch.

„Среброто често е наричано„ златото на бедния човек “, тъй като някои от факторите, водещи до покачване на цените на златото, влияят и върху цените на среброто“, коментира Ед Мой, главен пазарен стратег към търговеца на злато Valaurum. „И това, което движи цените на златото сега са главно страхът от инфлация поради мащаба на паричните и фискални стимули в световен мащаб и стремежът към безопасност поради несигурността около това как и кога ще се възстанови световната икономика“, подчертава експертът.

Среброто обаче е „по-евтино на ниво тройунция“ от златото и цените му са много по-променливи, подчертава Мой. Освен това среброто „изостава от темпото на поскъпване на златото“, като в същото време броят на тройунциите сребро, с които може да се закупи една тройунция злато достига исторически високо ниво, което означава, че или „златото е надценено, или среброто е подценено“. 

Ако среброто е подценено, „ще се правят много пари“, смята Мой.

Фючърсите на среброто достигат цена от 24,501 долара за тройунция на 27 юли, което е най-високото ниво от август 2013 г. Към 30 юли фючърсите се търгуват с ръст около 25% за този месец, но дори не се доближават до рекорда от 48,599 долара за тройунция, записани през април 2011 г.

За сравнение цената на златото се изкачи до рекордно ниво от 1 953,40 долара за тройунция на 29 юли, което представлява ръст от около 8,5% за този месец.

„Среброто дори не е на половината от най-силните си времена“, посочва Райън Джианото, директор изследвания в компания GraniteShares. Въпреки че е малко вероятно среброто да удвои стойността си в близко бъдеще, „не е разумно да изключваме екстремни сценарии“, добавя той.

Необходими са повече от 80 тройунции сребро, за да се купи една тройунция злато. Въпреки че съотношението отбелязва значителен спад през последните месеци, то все още е доста над типичното съотношение злато-сребро, което Moй определя на 60 тройунции сребро срещу една злато.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на Metals Daily, казва, че съотношението между двата метала се е повишило до 4000-годишен връх при 126 тройунции сребро за една злато на 18 март.

„От известно време е ясно, че среброто е било прекалено евтино в сравнение със златото ," изтъква Норман. Съотношението все още е исторически високо, "което предполага, че все още има възможност за по-големи печалби при среброто".

Той добавя, че златото "често се позовава на среброто, за да "удостовери" ралито си, а ако разликата между двата метала стане твърде голяма, както се случи наскоро, тогава златото "се укротява".

За онези, които искат да инвестират в сребро, фючърсните договори са „добри за опитни спекуланти, които знаят как да се ориентират в сложни трансакции и имат време да вземат моментни решения и да се конкурират с професионалисти по финансови инвестиции“, споделя Мой.

За повечето индивидуални инвеститори правителствените сребърни кюлчета са привлекателен начин за инвестиране, добавя той, като правителствата гарантират теглото, съдържанието и чистотата на всяка монета. Говорителят на американския монетен двор заяви, че бюрото е доставило с 604 000 тройунции сребърни кюлчета повече през тази година до юни, в сравнение със същото време през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dmirkata
преди 3 години
Цената достигна за момент дори 26 долара, но в последствие се срина рязко до 22,50 освен това и доларът се обезцени. А фючърсните договори и CFDs са прекалено голям риск, който не препоръчвам на непрофесионалисти. Успех на спекулантите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Още, че 1кг злато е доста по-компактно от 1кг сребро; ако говорим за физическа наличност, "закътана" на тайно място.И цялата статия е излишна, стига само абзаца "За онези, които искат да инвестират в сребро, фючърсните договори са добри за опитни спекуланти, които знаят как да се ориентират в сложни трансакции и имат време да вземат моментни решения и да се конкурират с професионалисти по финансови инвестиции, споделя Мой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Проблемите с инвестирането в сребро са няколко.Ако е "хартиено сребро" е по-лесно, много по-лесно, но заради ливъриджа реалното покритие с физическо сребро на фондовете е минимално. Тоест балон. Те просто нямат и 10% физическо сребро срещу това, което продават.Физическото сребро в България е кофти инвестиция - малко продавачи, още по-малко купувачи, големи надценки при покупка, ниски изкупни цени при продажба. Има ДДС, тоест ако купиш като физ лице, гърмиш с ДДСто, ако е през фирма, трябва регистрация за търговия с ценни метали.Среброто вече не е толкова инвестиционен метал, колкото индустриален. Има голямо бъдеще в индустрията. Но тук пазарът на физ сребро е неразвит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още