IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е като разкроените панталони - не е на мода и никой не го иска

Анализаторите прогнозират суровината да поевтинее до 984 долара за тройунция до януари

08:20 | 30.07.15 г. 123
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът със златото не е само, че цената му спада. За много хора металът вече е изгубил и харизмата си, коментира Bloomberg.

Нагласите са от голямо значение на пазари на ценни метали, където само около 60% от добитото или преработеното злато всяка година се използват в бижутерията или има индустриално приложение. Останалото количество се продава като монети или кюлчета, затова, когато търсенето от инвеститорите пресъхне, това може да има болезнени последствия.

Цените ще се понижат до 984 долара за тройунция до януари, сочи средната оценка на 16 анализатори и търговци, анкетирани от Bloomberg. Това ще бъде най-ниската му стойност от 2009 г. насам и отстъпление с 10% от цената му във вторник. Спекулантите отварят къси позиции на метала за пръв път от 2006 г. - откакто САЩ следят данните, а притежателите на борсово търгувани продукти продават с най-бърз темп от две години насам.

„Златото е като разкроените панталони, не е на мода и никой не го иска“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон. „Няма да се срине, но смятаме, че ще достигне по-ниски нива в недалечното бъдеще“.

След като се търгуваше с понижения през по-голямата част от 2015 г., през юли златото се срина, насочвайки се към най-големия си месечен спад от две години насам. Отдръпването показва как металът е изгубил привлекателността си като стока и алтернатива на валутите, твърди Macquarie Group Ltd. Фючърсите на благородния метал се търгуваха за 1096,60 долара в сутрешната търговия в Ню Йорк с малка промяна спрямо предишния ден.

Цените се сриват на фона на нарастващите спекулации, че американските лихвени проценти ще бъдат вдигнати през тази година, което намалява привлекателността на златото, защото не изплаща лихви, както конкуриращи се активи. В същото време Китай купува по-малко от благородния метал, а доларът все повече укрепва.

Според 60% от анкетираните от Bloomberg 27 анализатори и търговци металът ще отбележи третата си годишна загуба през тази година. Това ще бъде най-лошата промяна от 1998 г. насам – последния път, когато златото не привличаше интерес и достигна до 19-годишно дъно.

Не всички обаче се отправят към изхода. Златото все още има роля на „застраховка” в портфейлите, казва Франк Холмс, мениджър в U.S. Global Investors, която управлява 828 млн. долара. Международният валутен фонд (МВФ) заяви в понеделник, че развитията в Гърция остават риск за еврозоната и предупреди властите, че не трябва да бъдат самонадеяни за мащаба на заплахата въпреки сделката между страната и кредиторите ѝ.

Физическото търсене също може да подкрепи цените. Продажбите на златните монети American Eagle в монетния двор на САЩ през юли вероятно ще достигнат до най-високите си резултати от април 2013 г.

„Като инвеститор, трябва да притежаваш злато“, казва Холмс. „Съществуват много рискове за системата навън“.

Хедж фондовете обаче не са убедени. Спекулантите държат нетна къса позиция или залози върху спадовете на 11 345 контракта за седмицата, приключила на 21 юли, сочат последните данни от американската Комисия за търговия на стокови фючърси. Това е първата нетна меча перспектива от началото на събирането на данните през 2006 г.

Анализаторите, чиито преценки са били верни в миналото, предвиждат още повече загуби. Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc., който каза на инвеститорите да продават преди срива от 2013 г. , заяви, че цената на метала ще спадне под 1000 долара. Барнабас Ган от Chinese Banking Corp., който прогнозира най-точно промените в златото през последните две години, предвижда цената да достигне до 1050 долара през декември.

„Златото е странна реликва от древността“, казва Браян Бариш, който помага за управлението на 12,5 млрд. долара в американската Cambiar Investors LLC. „Това не е суровина от основното търсене. Златото е красиво и хората го използват в бижутерията. Но не е като желязната руда или петрола, или медта, или царевицата. Няма специфична крайна употреба на златото. Хората просто го харесват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

120
rate up comment 4 rate down comment 2
dani de vito
преди 8 години
Китай купи миналата седмица над 72 тона злато ,при годишно световно производство 2000 тона.Подажбите на златен орел са най високи за месеца от 5 години насам.Монетните дворове на Австралия и Канада докладват за небивали продажби на кленови листа,коали и кокабури.Премията при среброто нарастна на 25 процента от стойността ,златото е в баквърдейшън този месец.Разкроените панталони са поредната пропаганда ,стелт изкупуването си е живо и здраво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Преди малко се прибрах от път, сипах си студена бира и реших да изчета всички коментари. Стигнах до този и загубих интерес нататък!"В това ти е проблемът, че искаш веднага и сега. Времевите ти хоризонти не надхвърлят и за една *** време. Именно това доведе съвременния свят до това положение на разхищение и незаинтересованост за времето след утре. Теб не те те интересува утре, затова и никът ти е такъв *** и нечовеколюбив. Дреме ти на къдравата тента, че нероденият ти внук ще яде дедовия, защото растежът е помел всичко на земята."Извинявам се, ако има още като него, но в този хоремаг рядко се пишат такива мнения, защото хората, които наистина мислят, са единици! Повечето са се научили да кляфкат чути, прочетени и взаимствани чужди истини - колко са истини, вижда се от състоянието и перспективите на света и цивилизацията ни... Наистина е депресиращо хората колко са затъпяли от напън за сонсумация - днес и сега, колкото повече, толкова повече... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 7 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Който притежава златото има подкрепата на тези които СЕ НУЖДАЯТ от него - ИЗВЪНЗЕМНИТЕ!!СЪЩИТЕ ТЕЗИ КОИТО НИ СЪЗДАДОХА КАТО ХОМО САПИЕНС ТЕЗИ КОИТО ИМАТ НУЖДАТА ОТ НЕГО ЗА ДА ЗАЩИТЯТ ПЛАНЕТАТА СИ ОТ ИНФРАЧЕРВЕНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ !!ТЕ СА НАШИТЕ БОГОВЕТЕ СА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ!ЗНАЕТЕ ЛИ ОТ КОЕ СЪЗВЕЗДИЕ СА ТЕЗИ КОИТО СЪЗДАДОХА АВРААМ И ЦЕЛИЯТ ЧОВЕШКИ РОД ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
1 United States 8,133.5 72.6%2 Germany 3,384.2 67.8%3 IMF 2,814.0 1)4 Italy 2,451.8 66.6%5 France 2,435.4 65.6%6 Russia 1,208.2 12.2%7 China 1,054.1 1.0%8 Switzerland 1,040.0 7.7%класация по нации количество в тона и процент от валутните си резерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
1 United States 8,133.5 72.6%2 Germany 3,384.2 67.8%3 IMF 2,814.0 1)4 Italy 2,451.8 66.6%5 France 2,435.4 65.6%6 Russia 1,208.2 12.2%7 China 1,054.1 1.0%8 Switzerland 1,040.0 7.7%класация по нации количество в тона и процент от валутните си резерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 12 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Няма нищо случайно!Ти да си чул някоя независима институция да е правила одит във ФЕД? ФОРТ НОКС ?Навсякъде посвета се правят одити, но не и там. После ще ми говорят колко били назад страните от 3-тия свят..... те да не би да са от 1-вия. Всичко свързано с $ е една манипулация в които ние сме рибките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Съжалявам, че не ме разбираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ДО 102КАК ИСКАШ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ВЪРНАТ ЗЛАТОТО НА ГЕРМАНИЯ КОГАТО КЮЛЧЕТАТА СА ВОЛФРАМОВИ?!КЪДЕ Е ТОГАВА ЗЛАТОТО в трезорите на Форт Нокс и Bank of England ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 8 години
до 102ВЪПРОСА Е НЕ САМО ДА ИМАШ , НО И ДА ПРИТЕЖАВАШ ЗЛАТОТО!ЗЛАТОТО НА ГЕРМАНИЯ Е ВЪВ ФОРТ НОКС /САЩ/Всички опити на ШВАБИТЕ да си го върне обратнат обратно се увенчаха с пълен неуспух!Същото се случи и с МВФ. Когато Строс Кан поиска златото на МВФ от САЩ му се случиха случки които едва не му котваха СВОБОДАТА. ЩО ЗА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЛАТОТО Е ТОВА ДА НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПОЛЗВАШ КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО?!!Кой тогава е собственика - САЩ които съхраняват златото и не го предоставят при поискване на собственика или Германия която им го е предоставила?! Отговори ми какво значи да си собственик без правото на разпоредителност?!Американците просто са СЕКВИСТИРАЛИ златото на тези които са им го предоставили на доверително УПРАВЛЕНИЕ!!ЗАТОВА НЯМА РЕАЛЕН ПАЗАР НА ЗЛАТОТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Няма какво да те убеждавам, за да те убедя трябва ти да може да правиш разлика между стойност, парично предлагане и усвояване на материални блага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още