IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златен ETF или инвестиционни кюлчета?

Няма пряка корелация между златото и криптовалутите, които са рисково вложение, посочи трейдърът на ценни книжа в Експат Капитал Диляна Тодорова

15:58 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Борсово търгуваните фондове (ЕTF) върху благородни метали са били революционни за пазарите след 2000 г. Те са дали достъп на много инвеститори до експозиция към злато и благородни метали. Инвестицията във физическо злато не е на дневен ред след 2000 г., тъй като би натоварило инвеститора с разходи. Този анализ направи в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в "Експат Капитал".

„Инвестициите в злато чрез ETF са достъпни за покупка, като разходите са много оптимални. Купувайки свободно търгуван фонд за злато, експозицията вече е готова, докато инвеститорът трябва само да наблюдава. При физическата инвестиция нямате достъп до пазара на злато на световните борси“, посочи тя.

Диляна Тодорова напомни, че търговията с физическо злато е бавна и може да отнеме дни и дори седмици.

Тя подчерта, че най-важното при купуването на ETF е внимателно да се подбере моментът, в който искаме да инвестираме.

Трейдърът на ценни книжа отбеляза, че при опасност от инфлация и във време на ниски или отрицателни лихви златото става все по-привлекателна инвестиция.

„Златото има две основни направления, които го правят предпочитан актив. Първото е като вид диверсификация, а другото е като защитен актив срещу инфлация и спад във валутните курсове. Според наши анализи очакваме покачване на търсенето на самия благороден метал“, прогнозира Диляна Тодорова

Сред другите теми на разговора е как се отразиха криптовалутите на цената на благородния метал.

„Криптовалутите не са се отразили негативно на златото. То е нагоре през последните няколко дни. Няма пряка корелация между златото и криптовалутите. Те са рискова инвестиция за разлика от златото, което е традиционно и е предпочитана инвестиция през годините“, обясни Тодорова.

Тя е на мнение, че най-прекият път за един български инвеститор, който желае експозиция към злато, е това той да има достъп до финансовите пазари - чрез вид посредник или управляващо дружество.

„Втората стъпка е изборът на инструмент, който следва цената на златото. Инвеститорът трябва да види как се представя избраният от него фонд спрямо бенчмарка. На трето място е необходимо да се преценят разходите - дали би било добре да се купи фонд в България или чужбина“, съветва трейдърът на ценни книжа.

Може ли биткойнът да измести благородния материал? Какви са разходите при покупка на инвестиционно злато? Как трябва да изглежда портфолиото на инвеститор в злато?

Този материал не е препоръка за покупко-продажба на финансови инструменти.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Търгувайте си пак етф-и но винаги си оставете и малко истинско злато. Когато настъпи пълния апокалипсис с ковид-25 ..... и когато свърши или по време на него може да имате нужда от това златце :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
"При физическата инвестиция нямате достъп до пазара на злато на световните борси - да така е,но и никой няма достъп до златото ми освен мен :) А най-опасна е държавата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още