IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелените” работни места също могат да бъдат мръсни

Регулаторите трябва да признаят, че някои видове работа, свързани с „позеленяването” на икономиката, могат да бъдат опасни и че се нуждаят от реформиране

16:04 | 27.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В една декарбонизираща се световна икономика металите може да са новият петрол. Търсенето на мед, никел, кобалт и литий вероятно ще нарасне през следващите две десетилетия поради важността им за технологиите за чиста енергия, според МВФ.

Това ще има широки последици за страните, които ги произвеждат. На Демократична република Конго, например, се падат около 70% от световното производство на кобалт и 50% от запасите. Но при добива на кобалт там има добре документирани проблеми с опасните условия и работещите деца, което повдига въпроси относно човешкия труд, необходим за превръщането на световната икономика в зелена, пише Сара О’Конър за Financial Times.

Политиците обещават изобилие от „зелени работни места”, докато се готвят да се срещнат в Глазгоу на конференцията на ООН по изменението на климата в края на този месец. Това е интелигентна политика, не на последно място защото терминът „зелени работни места“ извиква образи на хора, които засаждат дървета, изолират домове и работят в безупречни фабрики за изграждане на електрически автомобили. Инвестиционната индустрия също има тенденция да комбинира „доброто за околната среда“ с „доброто за служителите“, например чрез обединяване на двете категории в корпоративните ESG рейтинги (отчитащи екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.) Но ако терминът „зелена работа“ означава всяка професия, която помага за възстановяване или опазване на околната среда, тогава той се отнася колкото за някой, който прави перки на вятърни турбини, толкова и за друг, който влиза в дупка за да добие кобалт.

Истината е, че някои работни места, свързани с екологизирането на икономиката, са мръсни и опасни, като не става въпрос само за тези в мините. Както се изразява Европейската агенция за безопасност и здраве в работата: „Ние сме склонни да свързваме думата „зелено“ с безопасност - но това, което е добро за околната среда, не е непременно добро за безопасността и здравето на работниците, които са заети в зелени работни места".

„Ние сме склонни да свързваме думата „зелено“ с безопасност - но това, което е добро за околната среда, не е непременно добро за безопасността и здравето на работниците, които са заети в зелени работни места"

Друг пример е индустрията за рециклиране. Въпреки че е важно да се намали количеството стоки, отиващи за депониране, работните места в рециклирането могат да бъдат опасни, нископлатени и несигурни. Статистиката на Службата за здраве и безопасност (HSE) във Великобритания показва, че процентът на фаталните наранявания в сектора на отпадъците и рециклирането е 17 пъти по-висок от средния за всички индустрии, отстъпвайки само на селското, горското стопанство и рибарския сектор.

Много големи центрове за рециклиране използват комбинация от машини и хора, които стоят на конвейерните ленти в „кабини за сортиране“ и събират движещите се отпадъци. Проучване на HSE, което включва посещения и вземане на проби от въздуха в седем съоръжения за рециклиране на материали, установи, че някои работници са изложени на високи нива на прах и ендотоксини. Изследователите са анкетирали 100 от работниците, от които 84 съобщават за здравословни проблеми, които приписват на работата си, като кожни, респираторни, стомашно-чревни и мускулно-скелетни симптоми.

Това не е аргумент срещу „позеленяването” на икономиката. Много въглеродно интензивни работни места също са мръсни и опасни, а и всички ще страдаме, ако не се заемем с изменението на климата. Но по-интелигентното планиране може да направи някои от тези „мръсни зелени работни места“ по-безопасни. Рециклирането на електроника е един пример. Има ценни метали, които трябва да бъдат извлечени от планините от електронни джаджи, които хората изхвърлят (някои ги наричат „градски мини“). Но процесите, свързани с рециклирането на електронни отпадъци, могат да отделят редица токсични химикали като олово и живак.

Особена опасност е, когато отпадъците се изпращат в развиващи се страни като Гана, където се рециклират неофициално, но дори в официални условия това може да създаде проблеми. Изследователи в САЩ са открили, че работници в центрове за рециклиране на електронни отпадъци имат свръхекспозиция към олово и кадмий. В един от случаите малките деца на работник са били натровени с олово, след като той по невнимание е пренасял метала вкъщи по дрехите и косата си (работодателят му не е осигурявал душове).

По-интелигентното планиране може да направи някои от тези „мръсни зелени работни места“ по-безопасни

Тези проблеми могат да бъдат смекчени чрез насърчаване на производителите да променят дизайна на новите продукти, така че те да могат да се разглобяват и рециклират по-безопасно. Последните действия на САЩ, Обединеното кралство и ЕС, изискващи от производителите да направят продуктите по-подлежащи на поправка, също би трябвало да помогнат.

Това означава проектиране на продукти, така че те да могат да бъдат ремонтирани самостоятелно чрез предоставяне на резервни части и ръководства за това. Изпълнени правилно, тези регулации би трябвало да помогнат за намаляване на отпадъците, както и да осигурят нови квалифицирани работни места. Регулаторите относно здравето, безопасността и заетостта трябва да засилят контрола върху онези професии, които се очаква да се разраснат бързо, тъй като светът се ангажира да намали въглеродните си емисии.

Има много какво да се спечели от прехода към нисковъглеродна икономика, но би било грешка просто да се приеме, че зелените работни места ще бъдат добри работни места. Както Гай Райдър, генералният директор на Международната организация на труда (МОТ), каза: „Зелените работни места ще станат добри не по подразбиране, а чрез дизайн“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Обсъжданите проблеми вероятно ще останат само теоретически. От една страна, вече се вижда непригодността на зеленашеската енергия, пълният и крах ще бъде тази зима, освен ако тя не се случи необичайно мека. Когато стотици милиони хора останат на тъмно и студено и без работа и хляб, когато милион загинат, зеленашите ще си получат заслуженото. Дори и да не стане сега - климатът вече очевидно върви в посока захлаждане. Измамниците няма да съумеят да лъжат хората още дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още