IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втечненият газ от САЩ се оказва прекалено мръсен за Франция

Емисиите метан в Западен Тексас могат да направят американския газ нежелан за много държави

22:17 | 04.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френското правителство се опитва да накара Engie да отложат изпълнението на сключената сделка за доставка на втечнен газ от САЩ, пише Politico, позовавайки се на свои източници. Стойността на контракта е 7 млрд. долара и е подписана в края на септември с американската NextDecade.

Държавата притежава дял в енергийния гигант Engie

Това действие е продиктувано от опасенията на Париж, че добивът в САЩ не отговаря на екологичните цели, които си поставя страната.

Много износители на природен газ от САЩ вече се опасяват, че липсата на въведените от администрацията на Обама екологични ограничения, както и цялостният неуспех на индустрията да ограничи емисиите, се отразяват негативно на износа на втечнен газ от САЩ, пише още изданието. Продуктът не се разглежда като чиста алтернатива на петрола или въглищата.

За NextDecade договорът с французите е от ключово значение за изграждането на терминал в Браунсвил, от където да транспортира втечнен газ.

Според френската екологична организация "Приятели на земята"  коментира, че концентрацията на компании, добиващи газ, в Западен Тексас, е причината за емитирането на твърде много метан в атмосферата. Представители на организацията са обсъдили този проблем с представители на френските власти.

Европа е лидер по пътя за нискоемисионна икономика, но не може да го измине сама, коментира преди седмици комисарят по въпросите на енергетиката Кдари Симсон. "Трябва да работим заедно с нашите международни партньори, за да намалим емисиите метан от енергията, която внасяме", обясни тя.

Тези коментари поставят под въпрос износа на втечнен газ от Западен Тексас, тъй като там емисиите от метан са високи - около 1,4 млн. тона годишно. Това би сложило прът в износа на газ и за други държави, които се стремят да намалят въглеродния отпечатък на икономиките си.

Допълнително страната вероятно ще бъде "наказана" с по-високи митнически тарифи, след като официално излезе от Парижкото споразумение за климата, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
що му беше на тромбонът да въвежда мита за френски стоки на стойност $1,3млрд. ... :))) ... са какво очаква , да купуват газ ли от тях ... ?!... макрона за какво оре с френският легион из северна африка надлъж и нашир ... ?! ... сигурно за хубавите очи на мароканските девойки ... газовите интереси на европа защитава . айде скоро и ние ще пращаме там изтребители да си защитаваме интересите и кораби да патрулират ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
В една от предишните препечатки на Инвестор, бе упомената причината за нежеланието на Франция да внася американска LNG. Това са наложените мита на френски стоки, от страна на САЩ. Те се въведат заради нерегламентираната държавна помощ за Аербъс, нещо което е потвърдено и от СТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, май не си чел статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Втечненият газ от САЩ се оказва прекалено мръсен за Франция Що за ерес?! Бойче, веднага уволнявка на самозабравилите се!После и прекалено скъп ще се окаже! Не мой! Сакън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още