IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът в Китай от петрол до желязна руда и соя расте през 2017 г.

Търсенето вероятно ще се запази високо, тъй като икономическият растеж продължава да нараства

23:00 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай продължава да поглъща световните стоки, поставайки нови рекорди през изминалата година по потребление на всичко - от петрол до соя, пише в свой анализ Bloomberg. В годината на растеж, но и намаляване на производствените мощности заради екологични причини, търсенето на суровини от страна на най-големия потребител в света продължава да нараства, което спомага за втора поредна година цените на стоковите пазари да вървят нагоре.

Възвръщаемостта от инвестициите в суровини през 2017 г. е нараснала с 0,8%, след като през 2016 г. се беше повишила с 11,4%.

„Икономическата експанзия на Китай надмина очакванията през втората половина на миналата година, което доведе до увеличаване на търсенето на всякакви стоки,“, коментира Гуо Чаохуй, анализатор в China International Capital. Според него очакваният икономически растеж и през 2018 г. ще поддържа апетита за внос в Китай.

Петрол
За първи път в историята Китай стана най-големият вносител на петрол в света, изпреварвайки САЩ. Нещо повече, азиатската страна е един от най-големите купувачи на американски суров петрол. Доставките на петрол в Китай от Русия до Саудитска Арабия и Венецуела са скочили с около 10% до средно 8,43 милиона барела на ден, става ясно от данни на Генералната митническа администрация на страната.

Ако се погледнат квотите за внос, предоставени от правителството на независими китайски рефинерии, то безпрецедентният рекорд по отношение на покупките на петрол може да бъде подобрен. Първата партида от квоти е със 75% по-голяма в сравнение с 2017 г.

Чисто синьо небе
Втората най-голяма икономика в света осъзнава, че ключът към спечелването на войната срещу смога, се намира в чужбина. Желязната руда, която много по-малко замърсява околната среда, не се предлага в Китай. Така вносът на руда с цел захранване на стоманодобивната индустрия в страната е нараснал с 5% до 1,07 милиарда тона през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още