IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vitol ще придобие останалата част от Vivo Energy в сделка за 2,3 млрд. долара

Офертата показва, че Vitol е готов да инвестира сериозно, докато преследва целта си за засилване на растежа и намиране на решение относно енергийния преход

12:25 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Холандският гигант в петролната търговия Vitol Group се споразумя да придобие Vivo Energy в сделка, оценяваща фокусираната върху Африка трейдърска компания на около 2,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Сделката ще върне активите на Vivo в ръцете на петролния трейдър, който продаде книжа на британската компания през 2018 г. в едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) на Лондонската фондова борса през въпросната година.

Офертата показва, че Vitol е готов да инвестира сериозно, докато преследва целта си за засилване на растежа и намиране на решение относно глобалния енергиен преход. 

Vitol, който притежава 36% от Vivo, ще плати 1,85 долара на акция в брой за останалия дял. Инвеститор номер 2 във Vivo и съосновател на компанията Helios Investment Partners също подкрепя сделката.

Vitol търси области за растеж за своя бизнес с търговия с петрол, докато потребителите от развитите икономики постепенно преминават към електрически превозни средства и по-чисти горива. Най-големият независим петролен трейдър в света обработва повече от 7 милиона барела суров петрол и петролни продукти на ден.

„Дистрибуцията и маркетингът на горива в Африка остават основна дейност за Vitol Group“, посочва компанията, добавяйки: „Vivo ще се възползва от опита на Vitol и ще заеме по-добра позиция да търси възможности на един силно фрагментиран пазар“.

Сделката с Vivo, която продава горива и смазочни материали с марка Shell и Engen в повече от 20 страни в Африка, представлява една от по-големите покупки на Vitol. Наскоро компанията инвестира 3,5 млрд. долара като част от група, която придоби 5% от руското петролно находище „Восток“ в Арктика.

Тъй като Vitol вече притежава 36% от Vivo и скоро ще контролира по-голяма част от акциите ѝ, бордът на британската фирма проведе разговори с ръководството на петролния трейдър, за да „договори справедлива стойност за миноритарните акционери на Vivo“, посочват от Vitol. Бордът на Vivo препоръча на акционерите да гласуват в полза на настоящата оферта.

Vitol, подобно на много от своите конкуренти, също засили инвестициите в по-чиста енергия, като задели повече от 1 милиард долара за слънчеви и вятърни мощности, както и за други възобновяеми енергийни източници, плюс технология за улавяне на въглерод. И все пак традиционните горива продължават да представляват лъвския пай от нейния бизнес, който отчете рекордна печалба от около 3 млрд. долара през 2020 г. на фона на силните колебания в цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още