IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умните пари се насочват към златото

Държавните фондове странят от акциите и увеличават инвестициите си в ценния метал

18:30 | 25.07.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Златото е нагоре с 25% тази година, достигайки над 1895 долара за унция, недалеч от рекордните 1921 долара през 2011 г. Междувременно акциите, измерени чрез индекса MSCI World, възстановиха почти всички загуби, които претърпяха, след като пандемията блокира световната икономика, като са вече само на 5% от февруарските нива, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Един поглед към това накъде се насочват умните пари обаче сочи, че един от тези два подема може да се окаже неустойчив.   

През първото тримесечие държавните инвестиционни фондове са намалили експозицията си към акции до най-ниското ниво от поне 2014 г. насам, според годишното проучване, публикувано наскоро от Invesco. Инвестиционната компания посочи „безпокойството в края на цикъла, довело до намаляване на стратегическите вложения” като движеща сила за спадащия апетит към акциите.

Тази тенденция не показва признаци на западане. Повече от една трета от фондовете планират да намалят дяловите си участия през следващата година, като 18% възнамеряват да ги съкратят с 5% или повече. Непублично търгуваните компании и инфраструктурният сектор са готови да бъдат ключовите бенефициенти от смяната в посоката на инвестиционните потоци, според Invesco, която изследва 83 суверенни фонда и 56 централни банки с общи активи в размер на 19 трилиона долара.

Недоверието към акциите идва на фона на нарастващия ентусиазъм към златото. Представянето му тази година беше грандиозно. Почитателите на жълтия метал го хвалят като застрахователна полица срещу финансовите експерименти на монетарните власти, които могат да предизвикат ускорение на инфлацията. Противниците им го осмиват като нищо по-добро от любимо морско камъче. Но централните банки със сигурност влагат повече от своите резерви в злато през последните години, показва проучването на Invesco.

Този им интерес изглежда ще продължи. Около 18% от централните банки планират да увеличат своите златни наличности през следващата година, според доклада на Invesco, а и 23% от държавните фондове възнамеряват да направят същото.

Мотивацията и методите им обаче са различни. Суверенните фондове разглеждат златото като инфлационен хедж с ниска корелация с други финансови активи, като те използват борсово търгувани фондове (ETF), фючърси върху ценния метал и златни суапове като инвестиционни средства, се казва в доклада на Invesco. Централните банки разглеждат метала повече като инвестиционна алтернатива на глобалния дълг с отрицателна доходност, който вече възлиза на 14 трилиона долара, и като начин за намаляване на експозициите към щатската валута. Те използват предимно физически златни запаси.

Но посоката е същата. "Само въпрос на време е" златото да достигне нов исторически връх, заявиха неотдавна анализатори на Citigroup. Златните маниаци могат да се радват, че умните пари на държавните фондове и централните банки са с тях. Застъпниците на акциите може да искат да помислят отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Да повторя. Златото НЕ НОСИ ДОХОДНОСТ, фирмите имат доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Носи неотрицателна доходност, напр. 0.. за разлика от други активи с отрицателна.Макар, че за физ. злато не е баш неотрицателна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
rooctcho
преди 3 години
Само да отбележа за инвеститорите тук, все още не е момента за покупка на акции а доларчето тепърва ще се обезценява. До края на годината ще бъде весело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Я дай пример за подценена акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Бъфет не харесва златото защото то не е инвестиция и не носи доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
PetraV
преди 3 години
Солидни доставка на физическо злато на COMEX- 170 тона. Преминаване от хартии и електронни пари във физическо злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Lucifer
преди 3 години
Умните купували злато а стария Бъфет с огромния си кеш си купи ябълки???...питам се наистина ли старецът вече е изкукал???....или "Умните бижутери" скоро ще разберат че хич не са толкова умни а напротив...все пак златото е на неустойчив пик, тоест е време за продажбата му... едва ли Уорън Бъфет е оглупял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Умните пари отивали към златото?? По-скоро предпазливите или страхливите пари отиват в момента към златото, което е на пик.Всеки инвеститор с опит ще ви каже, че сега е момента за покупка на подценени/обезценени активи, които рано или късно ще се върнат към нормализиране. И не говорим за проценти, а за пъти под 2017/2018, че 2019 беше малко изкривена.Злато се купуваше миналата година преди лятото, сега освен за убежище, за друго не става.Да цитирам един велик инвеститор "печалбата се прави при покупката, не при продажбата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
"Централните банки разглеждат метала повече като инвестиционна алтернатива на глобалния дълг с отрицателна доходност, който вече възлиза на 14 трилиона долара, и като начин за намаляване на експозициите към щатската валута."Смех, смех 14 трилиона, СМЕХ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 3 години
вярно е, умните хора имат злато, ланци, гривни, пръстени и най важното зъб !! колкото си по умен, толкова повече злато имаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още