IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна в сряда след поскъпването в предишните сесии*

В речта си пред ООН Доналд Тръмп отново призова ОПЕК да произвежда повече петрол и да спре повишаването на цените

10:03 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в сряда след поскъпването в предишните сесии. САЩ дадоха сигнал, че ще се погрижат да няма недостиг на доставки преди санкциите срещу Иран да влязат в сила, като в същото време президентът Доналд Тръмп разкритикува високите цени на „черното злато“, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през ноември поевтиняват с 0,18% до 72,15 долара за барел. Сортът Брент пък поскъпва с 0,02% до 81,80 долара за барел.

Брентът е напът да запише пето подред тримесечие на повишение на цената си, като това е най-дългият му възходящ тренд от началото на 2007 г. Тогава след шест тримесечия на поскъпване цената му достигна 147,50 долара за барел.

„Преди влизането в сила на санкциите ще гарантираме, че пазарът няма да страда от недостиг“, заяви специалният пратеник на Вашингтон за Иран Браян Хук по време на пресконференция на Общото събрание на ООН.

В реч пред ООН Доналд Тръмп отново призова Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да произвежда повече петрол и да спре повишаването на цените.

Последната среща на ОПЕК+, която се проведе в Алжир през уикенда, завърши без решение за промяна на сегашните равнища на добив.

Междувременно от данните на Американския петролен институт става ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали изненадващо с 2,9 млн. барела до 400 млн. барела през седмицата, приключваща на 21 септември.

На стоковите пазари златото остава стабилно на нива от 1205,40 долара за тройунция. Останалите метали обаче се търгуват разнопосочно. Какаото поевтинява с 1,79% до 2195 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа на ниво от 94,15 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,15% до 112,80 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,18% до 0,7263 долара.

*Информацията е актуална към 9:15 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още