IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът ще отдели 300 млрд. долара за производство на водород до 2030 г.

В ЕС виждат водорода като основен стълб за постигане на целите за въглеродна неутралност

10:14 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През следващото десетилетие глобалните инвестиции за инсталации за производство на водород ще надхвърлят 300 млрд. долара, или 1,4% от всички инвестиции в енергийния сектор, пише Ройтерс в анализ. Почти половината от тези средства ще бъдат вложени в Европа.

Проблемът е, че по-голямата част от необходимите средства още не са осигурени.

В ЕС вече виждат водорода като основен стълб в усилията за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Плановете са да бъдат изградени 40 гигавата мощности за електролиза, тоест инсталации за производство на водород от вода и електроенергия от възобновяеми източници, до 2030 година.

В момента в ЕС има едва 0,1 гигавата съоръжения за електролиза. Но прогнозите за бързото декарбонизиране на тежката индустрия, химическите предприятия и транспорта именно чрез използването на водород, ще активират интереса в тази област. В химическата индустрия всъщност вече ползват водород, но добит от изкопаеми горива, тоест не "зелен", отбелязва още Ройтерс.

До този момент в глобален мащаб са обявени 228 проекта за производство на водород в начална фаза на развитие. 126 от тях са в Европа, сочат данните на Водородния съвет, инициативата, обединяваща водещи компании в сектора. Голяма част от тези проекти ще бъдат реализирани през това десетилетие и се фокусират върху "зеления" водород или върху метод за производство от изкопаеми горива, но използващи технология за улавяне на емисиите.

Производството на водород може да стане особено привлекателно в региони с евтина възобновяема енергия, например в Близкия изток, посочват от Водородния съвет.

Предизвикателство ще бъде изграждането на транспортната инфраструктура и съхранението на водорода, както и експанзията на зелената енергия, което ще създаде натиск върху енергийните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още