IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на кафето достигнаха 13-годишен максимум

Причината е очакваната ниска реколта на кафе в Бразилия през 2011 г.

12:10 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световните цени на кафето достигнаха 13-годишен максимум

Международните цени на кафето се повишиха със 72% тази година и достигнаха рекордни стойности за последните 13 години, съобщава Bloomberg.

Цените на фючърсите на Нюйоркската стокова борса за кафе сорт „арабика“ вчера достигнаха 2,42 долара за фунт (453,6 г), което е най-високата им стойност от юни 1997 г.

При приключване на вчерашните търгове стойността на мартенските фючърси за кафе беше 2,03 долара за фунт, а тази сутрин цената им продължи да расте до 2,32 долара за фунт.

Повишаването на цените на кафето е предизвикано от прогнозите за намалените му добиви в Бразилия, която е най-големият износител в света на кафе на зърна. Така, според прогнозите, производството на кафе в Бразилия през следващата година може да падне с 23% спрямо тази – до 37 млн. чувала (от по 60 кг), при производство от 48,1 млн. чувала за тази година. Ако прогнозата се реализира, производството на кафе през 2011 г. би било най-ниското за последните 4 години.

По принцип добивът на кафе в Бразилия се редува на по-висок и по-нисък, доколкото кафеените дървета не могат да дават висок урожай две години поред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още