IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините са напът да навлязат в бичи пазар

Суровите материали се представят по-добре от облигациите и акциите тази година

21:28 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четиригодишният мечи пазар, който прати суровините до най-ниското им ниво от четвърт век, изглежда е към своя край, тъй като ограниченото предлагане насърчава възстановяване от соята до цинка, съобщава Bloomberg.

Специалният индекс на агенцията, който следи възвръщаемостта от 22 материала, е напът да затвори сесията с над 20% над дъното от 20 януари, което влиза в определението за бичи пазар. Макар че измерителят няколко пъти за малко да излезе от мечия пазар, никога не е поддържал такова рали, както сега. Индексът все още е около 50% под върховете от 2011 г.

Суровините се представят по-добре от облигациите и акциите тази година заради спекулациите, че смущенията в предлагането и свиването на добива изтриват излишъците. Освен това се наблюдава и подобрение в търсенето. Миналия месец инвестиционната банка Citigroup обяви, че суровините са преминали през ключов момент и повиши прогнозите си за редица активи – от метали до зърнени култури.

„Широкото възстановяване тази година насочи редица пазари към бичи пазар“, казва Марк Кийнън от Societe Generale в Сингапур. „Като цяло нагласите са добри, но инвеститорите остават предпазливи, пазарът се развива значително, особено при петрола“, допълва той.

Цените на цинка, използван за неръждаема стомаха, се повишиха миналата седмица над 2 000 долара за метричен тон за пръв път от юли, след като редица компании, включително Glencore, понижиха добива. От Goldman Sachs определиха цинка като „бичо изключение“ сред металите.

„Цинкът е най-добре представящият се индустриален метал тази година, подкрепен от фундаментални фактори, и би трябвало да продължава да се подобрява в средносрочен план“, посочва Кийнън.

Соята има най-добра възвръщаемост сред суровините в Bloomberg Commodities index от началото на тази година. Фючърсите върху земеделските продукти, които се използват в животновъдството и готварството се повишават съответно с 58 и 33%. Наводнения намалиха добива в Южна Америка, влияние оказват и опасенията за суша в САЩ.

Златото и среброто също са сред най-добре представящите се суровини тази година, след като тревогите за състоянието на глобалната икономика и поевтиняването при долара подкрепиха търсенето на благородни метали.

Възстановяването подкрепи акциите на минни и земеделски компании. Bloomberg World Mining Index е с 23% нагоре, след тригодишен колапс, като BHP Billiton записва ръст в цената на акциите от 7,6 на сто, Exxon Mobil – 13%, a Archer-Daniels-Midland – 19 на сто.

Според Доминик Шнайдер от UBS китайската икономика ще трябва да се стабилизира, а американското индустриално производство – да се възстанови, за да има устойчиво възстановяване в цените на суровините. Дотогава обаче може да има крачка назад, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още