IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоковият бум разгорещява все повече цената на желязната руда и медта

Пазарните участници са обнадеждени заради оптимизма, че централните банки ще запазят подкрепящите политики по време на възстановяването на глобалната икономика

13:17 | 10.05.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Фючърсите на желязната руда поскъпнаха с над 10%, а цената на медта се изстреля до рекордно висока стойност на фона на нарастващите залози, че те ще са най-печелившите от стоковия бум, който предизвиква опасения за инфлацията по целия свят.

Пазарните участници са обнадеждени заради оптимизма, че централните банки ще запазят подкрепящите политики по време на възстановяването на глобалната икономика, пише Bloomberg.

Очакванията, че Китай ще затегне екологичните правила, допринасят за ръста на цената на медта, смятана за жизненоважна за прехода към зелена енергия.

Цените на суровините растат вече повече от година, като през последната седмица увеличенията се ускоряват. Индексът Bloomberg Commodity Spot се изкачи за 14 от последните 15 дни до най-високо ниво от почти десетилетие.

Засилването на глобалния растеж се комбинира със сдържан натиск върху заплатите и непоколебим Федерален резерв, коментират анализаторите на суровини в Goldman Sachs Group Inc. Рискът за „биковете“ е, че поскъпването на суровините се подхранва от по-широките мерки в подкрепа на инфлацията и в крайна сметка ще принуди централните банки да затегнат паричната си политика.

Секторът на желязната руда „е много, много горещ", казва Вивек Дар, анализатор суровини на Commonwealth Bank of Australia пред Bloomberg. „Предлагането все още не е в състояние да отговори на силното търсене“, допълва той.

Фючърсите на желязна руда в Сингапур се изстреляха до рекордните над 226 долара на тон, с което ръстът на цената за тази година достига около 40%.

цена цена

Медта, която често се разглежда като барометър за здравето на световната икономика, поскъпва с 2,1% до рекордните 10 639 долара за тон на Лондонската метална борса.

Медта остава предпочитан дълъг залог, тъй като „огромното зелено търсене ще се сблъска с напълно неподготвена страна на предлагането“, пишат анализаторите на Goldman Sachs. Според тях металът може да поскъпне до 11 хил. долара за тон за 12 месеца и до 14 хил. долара през 2024 г.

„Наскоро страната на предлагането беше засенчена донякъде с този скок в цените и стимулиращите проекти, които говорят за търсенето и декарбонизацията“, коментира Сам Спринг, главен изпълнителен директор на Kincora Copper Ltd.

Цена Цена

Бумът при желязната руда е заради производителите на стомана в Китай, които поддържат производителност над 1 млрд. тона годишно въпреки обширните производствени ограничения, насочени към намаляване на въглеродните емисии и задържане на доставките. Тези мерки повишиха цените на стоманата и рентабилността на предприятията, което им помага да отговорят по-добре на по-високите разходи за желязна руда.

Производителите на стомана в останалата част на света, като ArcelorMittal SA, също се радват на бум, тъй като търсенето се оттласва от пандемичните минимуми.

Търговците трябва да следят внимателно какво се случва в Китай. Производителите по веригата в крайна сметка няма да могат да издържат на толкова повишени цени на стоманата, предупреждава държавната информационна агенция на Китай Синхуа, като се позовава на анализ на Китайската асоциация за желязо и стомана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Абе ей монголски скотовъд, ти имаш ли най малка представа от историята на България и Европа. Умрял е някой за азиатските ви ***. Вожда ти от Кремал, постоянно го подиграват и разиграват, а той продължава да стои на вратата с тубичките бензин и се моли да купим малко че *** няма кво да ядат. Ай бягай да *** руски краставици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
бели и пухкави са само з.а.дниците на рассийските *** работещи от нашата територия ... :))) ... кво ще се случи с азиатските икономики , ако спре трансфера на машини и технологини решения , а ... ?! азиатските икономики имат петилетки пред тех докато започнат да доближават европейското качество и развитие ... има да рупат още бая купчини с ориз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Пазарните участници са обнадеждени заради оптимизма, че централните банки ще запазят подкрепящите политики по време на възстановяването на глобалната икономикаДа се чете: белите и пухкави западняци се надяват, че азиатците няма да спрат да бачкат срещу тяхните шарени хартийки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още