IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО осъжда рестрикциите на Китай за износ на редки метали

Организацията още не е обявила решението си официално, Пекин най-вероятно ще обжалва

11:10 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай оправдава квотите за износ на редки метали с проблемите на околната среда при добива им.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай оправдава квотите за износ на редки метали с проблемите на околната среда при добива им. Снимка: Ройтерс

Рестрикциите за експорта на редкоземни метали, които прилага Китай, са несъвместими с правилата на Световната търговска асоциация (СТО), е решила организацията, съобщава FT, като се позовава на анонимни източници.

Организацията още не е оповестила официално решението и засега отказва коментар. Това обаче би поставило ново предизвикателство пред експортните квоти и тарифи, които Пекин прилага.

Казусът с износа на редкоземни минерали беше внесен в СТО от Япония, САЩ и Европа. Същевременно се засили напрежението между Пекин и Токио заради контрола, който китайските власти упражняват върху международната търговия с редки метали, от която зависят високотехнологичните производства.

Китай вероятно ще обжалва решението, след като то бъде официално публикувано.

„Китай има пълното право да ограничи износа на стратегически ресурси или силно замърсяващи и енергоемки продукти“, коментира в тази връзка Мей Синю, анализатор в китайското министерство на търговията.

Китай е най-големият производител на 17 редкоземни метала, въпреки че заради високите цени започна разработването на находища в Австралия, САЩ и Гренландия. До 2010 г. страната на няколко пъти намали експортните квоти. Рязкото намаление на квотите съвпадна с конфронтацията между китайски риболовен кораб и японски гранични патрули в спорните води, след което се засилиха спекулациите за ембарго на износа за Япония. Това доведе до рязък ръст на цените на редките метали, припомня изданието.

Когато Китай се присъедини към СТО, преговорите се фокусираха върху премахването на бариерите пред вноса на чужди стоки в страната. Оттогава Пекин промени много такси и квоти за вноса и износа на различни продукти като механизъм да насърчава или ограничава вътрешното разширяване на капацитета. Това обаче удържа цените на някои продукти по-ниски за Китай, но не и за международните пазари.

Китай оправдава експортните квоти за редките метали с опасността от увреждане на околната среда. Същевременно обаче страната окуражава вътрешната им обработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още