IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто привлича все повече спекулативен капитал

Анализатори очакват корекцията на пазара на сребро да достигне 10%

13:51 | 29.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Среброто привлича все повече спекулативен капитал

Все по-голямото количество спекулативен капитал изглежда, че ще изстреля среброто над 31-годишния рекорд, достигнат през последните дни, пише CNBC

„Мисля, че това което наблюдаваме, е една огромна пазарна спекулация, в сърцето на която са борсово търгуваните фондове (exchange traded funds, ETF) за сребро. Във четвъртък сребърните ETF се търгуваха повече от S & P 500  ETF“, казва Кевин Грейди, брокер на благородни метали в MF Global.

Сребърният ETF iShares Silver Trust изтъргува почти 180 млн. акции в четвъртък - доста над средния за фонда 10-дневен обем на търговия от 104 млн. акции. Изтъргуваният обем е и над 3 пъти по-голям от средния дневен обем на фонда за миналата седмица, възлизащ на около 50 млн. акции. S&P 500 ETF изостава отново, с изтъргувани 120 млн. акции в четвъртък, което е по-малко от средно търгуваните от фонда обеми от 140 млн. акции на ден.

„Като цяло, когато наблюдавате толкова много хора, прииждащи и търгуващи на даден пазар, това обикновено означава, че сме на прага на корекция“, казва Грейди. Според него, няма да е изненада корекцията да достигне 10%, въпреки че тенденцията за покачване изглежда ще продължи още известно време.

„Мисля, че на това ниво пазарният балон (при среброто) има достатъчно потенциал, за да стигнем цена от 50 долара“, казва Грейди.

В четвъртък среброто продължи да се покачва, като през сесията достигна ръст от 7%, преди да затвори с печалба от 3,4% до 47,52 долара – най-високата цена от рекордните при затваряне на сесия 48,7 долара от януари 1980 г. По време на търговията среброто се докосна до 49,52 долара за тройунция, малко под рекордните за всички времена 50,35 долара. Все пак среброто е доста под инфлационно претеглената цена от 1980 г., която  към днешна дата възлиза на 139,88 долара.

„Всички са насочили вниманието си върху долара и лихвените проценти. Това, което може да промени нещата, е една валутна интервенция или рязко повишаване на лихвените проценти. Подобна стъпка би повишила долара, но фактът, че Бернанке даде знак, че ще остави лихвените проценти ниски, е добра новина за купувачите на сребро и злато“, казва Джордж Геро от RBC Wealth Management.

В четвъртък златото се повиши с почти процент, или с 14,2 долара за тройунция до рекордните 1530,8 долара.

„Това, което определено мога да кажа, е, че пазарът на сребро е подкрепян от факта, че е по-малко ликвиден от този на златото. Също така, няма и спад в индустриалното търсене на сребро, тъй като то е доста нееластично. Ако ще правите мобилен телефон, ще ви трябва малко сребро“, казва Джеймс Стил, главен стратег за суровините на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Ох ,значи орела ще има и Нумизматична стойност тая година !!! :))))) И тъй като нашите реки дал бог да мият златни жили ,да вземем по едно сито и по уикендите да искараме някоя унция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Щото минта СПРЯ да го сече до 6 ли беше или 8 май !!! Питайте се ЗАЩО щом среброто е балон защо не се възползват ???Ха ха ха интересно попитай тиквите дето бръщолевят за балон защо физикал е 10% над хартиеното сребро ???Има една хубава българска песен, как се пееше там ? Боят настанаааа тупкат сърца ни.Ето ги близо наще душмани :)Кураж дружина вярна, сговорнание не сме веке РАЯ ПОКОРНА :) ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха изненада ! Най-после някой дето следи пазарите вместо такси шафиори да дават мнения за инвестиции ха ха хаЯворе нищо не мисля. Фактите са че HSBC и JP Morgan маниполираха пазара доста време . Момента обаче дойде и доста хора прозират как БАНКЕРСКИЯТ КАБАЛ се опитва дълги години да УНИЩОЖИ КОНКУРЕНЦИЯТА на тоалетната хартия дето печатат когато си поискат и в УМОПОМРАЧИТЕЛНИ количества !!! За разлика от златото кабала НЯМА СРЕБРО В РЕЗЕРВ и е в паника !!!Лошото е че в България БАНКОВИЯ КАБАЛ има ИЗЦЯЛО подкрепата на държавата. Що не попита капитал или инвестор ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ се плаща ДДС за покупка на ИНВЕСТИЦИОННО СРЕБРО ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Аз проверявам Kitco ...Интересно защо орела е 98 долара а канадския лист-52...Дали орела в Америка се е поизчерпал :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Явор Хофарт
преди 12 години
Danny 666 е прав :)COMEX-а е на ръба вече два-три месеца. Може да има временни корекции, но посоката в средносрочен и дългосрочен план е една - нагоре. Danny, имам видео за Crash JP Morgan, Buy Silver на блога: http://notepicenough.wordpress.com/2011/04/09/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3-09-04-2011-crash-j-p-morgan-buy-silver/Интересно ми е какво мислиш, понеже виждам, че си в час :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Хайде ПАК ДЕЗИНФОРМАЦИЯ !!!Инвестор ЩО НЕ НАПИШЕТЕ за това че за деливъри на сребърни монети се чака 4-6 цедмици ..ха ха ха...ИЛИ ЗА ФАКТА че ДОБИВА НА СРЕБРО за ЦЯЛА ГОДИНА НАПРЕД Е ПО МАЛКО ОТ ШОРТ ПОЗИЦИИТЕ НА МОРГАН ???След като шорт скуиза е ФАКТ ( само за април цената е 30% ЪП ) се почна ПРОПАГАНДАТА за балони и други глупости. След това се пристъпва към план Б : - огромни флуктуации за да се ИЗПЛАШАТ неорентираните ,,ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Ей, какво нещо е пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още