IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сортът Брент мина прага от 40 долара за първи път от март*

Възможността за удължаване на срока по съкращенията от ОПЕК+ продължава да стимулира инвеститорския оптимизъм

09:11 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда, като сортът Брент достигна 40 долара за барел за първи път от март, тъй като оптимизмът сред търговците нарасна заради възможността големите производители да удължат срока на съкращенията си и възстановяването от коронавируса да стимулира търсенето на гориво, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,54 %, или 0,61 долара, до ниво от 40,20 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 37,76 долара за барел, което е повишение от 0,95 долара, или 2,58%.

И двата сорта петрол отчетоха резки повишения в пазарните си стойности през последните седмици, стимулирани от продължаващото възстановяване в Китай, докато други икономики бавно подновяват своята активност.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители, колективно известни като групата ОПЕК +, обмислят  удължаване на срока по съкращенията на производството си от 9,7 милиона барела на ден, или около 10% от глобалния добив, до юли или август.

Понастоящем се очаква съкращенията да продължат през май и юни, а производството да бъде намалено със 7,7 милиона барела на ден в периода от юли до декември, но Саудитска Арабия настоява за задържане на по-дълбоките съкращения за по-дълго.

„Дори по-дълбоките съкращения ще ускорят процеса на възстановяване на баланса на пазара", заявиха анализаторите на ING Economics, отбелязвайки, че „пазарът вече е настроен към преход от излишък към дефицит през втората половина на тази година".

Картината на търсенето изглежда все по-добра, тъй като икономиките, включително Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, започват да се възстановяват от пандемията.

„Тъй като мерките срещу вируса, продължават да бъдат премахвани, очакваме търсенето постепенно да се възстанови“, казаха от Capital Economics, като изчислиха, че глобалното потребление на петрол ще спадне средно до малко под 92 милиона барела на ден през 2020 г.

Запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 483 000 барела през седмицата, завършила на 29-и май, съобщиха от  Американския петролен институт във вторник.

От своя страна цената на златото бележи понижение от 0,42% до ниво от 1726,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още