IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Златото ще падне до 1200 долара за тройунция в края на годината

Настоящите разпродажби и евентуалното ограничаване на монетарните стимули от Фед променят генерално отношението на много инвеститори, посочва банката

12:21 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale: Златото ще падне до 1200 долара за тройунция в края на годината

Цената на златото спада дори по-бързо отколкото „мечките“ от Societe Generale смятаха през април, което кара банката да ревизира прогнозата си за цената на жълтия метал в края на годината, съобщава MarketWatch. При цена от близо 1600 долара за тройунция през април банката прогнозираше 1375 долара за тройунция в края на 2013 г. 

Анализаторите, водени от Майкъл Хай, ръководител на изследванията за суровините, вече считат, че златото ще падне до 1200 долара за тройунция в края на годината. В момента цената на ценния метал е около 1382 долара за тройунция. От началото на годината златото е спаднало със 17%, а новата прогноза очертава понижение от още 13%.

„Вярваме, че драматичната разпродажба на злато през април, в комбинация с евентуалното ограничаване на монетарните стимули от Фед преди края на годината, променя генерално отношението на много инвеститори към златото, което вероятно ще доведе до масирана разпродажба на борсово търгуваните фондове (ETF), инвестиращи в злато.

От април насам разпродажбите от ETF възлизат средно на 100 тона месечно. Очакваме и за в бъдеще тези разпродажби да надхвърлят силното търсене на ценния метал във вид на кюлчета, монети и бижута“, заявяват от Societe Generale. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Трябва още повече да падне ... от $1200 -> $900
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още