IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата на ОПЕК+: Заплахи към трейдърите и намек за заседание през октомври

ОАЕ заяви, че ще изпълни изцяло целта си за съкращенията в производство този месец и ще направи допълнителни съкращения през октомври и ноември

23:08 | 17.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия изрази решимостта си да защити политиката си по отношение на петролните пазари, като предупреди трейдърите на къси позиции да не оспорват тази решимост, заявявайки, че ще се опита да направи пазара „скоклив“ и обеща тези, които залагат на цената на петрола, да бъдат наранени „жестоко“. 

Също така саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман отправи рядко публично порицание към представител на картела, без да конкретизира кой точно, неуспяващ да изълни квотите за съкращения на добива, съобщава Bloomberg.

Той заяви по време на срещата между представителите на ОПЕК+ в четвъртък, че алиансът може да проведе извънредно заседание през октомври, ако пазарът на петрол се влоши поради слабото търсене и нарастващите случаи на заразени с коронавирус.

След срещата принц Абдулазиз намекна, че може да има промяна на посоката в производствената политика преди следващата среща на групата през декември.

„Никога няма да оставим този пазар без надзор“, посочи саудитският министър.

Цената на сорт Брент падна под 40 долара за барел миналата седмица за първи път от юни. Нарастват признаците, че втората вълна от коронавирусната пандемия отново започва сериозно да засяга търсенето, тъй като бизнесът и домакинствата по света са изправени пред нова поредица ограничителни мерки.

ОПЕК1 ОПЕК1

В отговор Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, ще бъдат „активни и превантивни“, се казва в съобщението на Съвместния министерски комитет за наблюдение, който контролира съкращенията на производството на картела. Панелът „препоръча на участващите страни да предприемат допълнителни мерки, когато е необходимо“.

Принц Абдулазиз откри телеконференцията в четвъртък с порицание на членове, които продължават да изпомват твърде много петрол. Въпреки че саудитският представител не посочи конкретни нарушители, до него в пълно мълчание седеше министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруей, който пътува от Абу Даби до Рияд на фона на пандемията, за да омиостиви саудитците заради надвишените количетва петрол, добит от Емирствата.

ОАЕ се превърна в един от най-големите нарушители на квотите в ОПЕК+, като постигна само 10% от обещаните съкращения през август, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

опек опек

Свръхпроизводството на ОАЕ достига около 520 000 барела на ден през август, според агенцията. Страната ще изпълни изцяло целта си за производство този месец и ще направи допълнителни съкращения през октомври и ноември, за да компенсира предишните по-големи количества, заяви Мазруей след срещата.

Откакто стана министър на петрола в Саудитска Арабия преди година, принц Абдулазиз упражнява силен натиск върху всяка държава, която не спазва квотите.

Обичайните изоставащи от плана Ирак и Нигерия са изпълнили повече от 100% от необходимите съкращения през миналия месец, според МАЕ, ниво, невиждано при предишните кръгове на съкращения. Това дава на ОПЕК+ повече пазарна сила и създава повече пространство за групата да започне планираното облекчаване на своите съкращение от 9,7 милиона барела на ден от май до юли до 7,7 милиона през август.

„Виждаме колко трудно е възстановяването до нивата отпреди кризата, перспективите за възстановяване на световния БВП и търсенето на петрол се преразглеждат“, каза от своя страна руският енергиен министър Александър Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още