IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рязък ръст заради намалените запаси петролните цени поемат надолу*

Търсенето на гориво в САЩ е нараснало до 19,37 милиона барела на ден през миналата седмица

09:08 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижават слабо в четвъртък, но задържат голяма част от ръстовете си от предишната сесия, след като данните на правителството на САЩ показаха спад в суровинните  запаси на страната, подкрепяйки мнението, че търсенето на гориво се връща въпреки пандемията на коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,11%, или 0,24 долара, до ниво от 45,32 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,59 долара за барел, което е понижение от 0,08 долара, или 0,19%.

Запасите на суровия петрол, бензин и дестилирани горива в САЩ са спаднали през миналата седмица. Суровинните запаси са спаднали с 4,5 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за понижение от 2,9 милиона барела.

Търсенето на гориво в САЩ е нараснало до 19,37 милиона барела на ден през миналата седмица, което е най-високото му ниво от март, показват данни на Администрацията за енергийна информация (АЕИ). В същото време добивът на суров петрол е спаднал от 11 милиона барела до 10,7 милиона барела на ден.

„В четвъртото тримесечие може да се наблюдават много по-високи цени на петрола, ако енергийният пазар стане свидетел на недостиг на петрол“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Преразглеждането на прогнозата на АЕИ за добива на петрол в САЩ през тази година във вторник също подкрепи цените. Очаква се производството на петрол в страната да спадне с 990 000 барела на ден през тази година до 11,26 милиона барела на ден. Предишната прогноза на институцията се обявяваше за спад от 600 000 барела на ден.

От своя страна Организацията на страните износителки на петрол прогнозира в месечния си доклад, че световното търсене на петрол ще намалее с 9,06 милиона барела на ден през тази година. Преди месец очакваното понижение беше 8,95 милиарда барела на ден.

Увеличаването на несигурността във връзка с безизходицата във Вашингтон по отношение на пакета от стимули в подкрепа на възстановяването от въздействието на коронавирусната пандемия  също може да окаже влияние върху цените, смятат анализаторите.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,42% до ниво от 1940,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още