IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар тласна цената на златото до 2000 долара

Доларът падна до най-ниското ниво за последните две години, подхранвайки голямо увеличение в цените на суровините

18:04 | 01.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Златото се възстановява, като фючърсите на борсата Comex се изкачват обратно до 2000 долара за тройунция. Минути преди 18 часа фючърсите върху златото отстъпват до цена от 1984,35долара за тройунция

На фона на продължителния спад на долара, инвеститорите залагат, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-ниски в дългосрочен период, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доларът падна до най-ниското ниво за последните две години, подхранвайки голямо увеличение в цените на суровините. Спот цената на златото нарасна с над 3% през последните три сесии след първата месечна загуба от март, като допълнителна подкрепа оказа новият инфлационен подход на Федералния резерв. Това се случи, след като бяха намалени покупките от обезпечените със злато борсово-търгувани фондове, което повдигна въпроса дали ключов двигател на рекордното рали на метала нe губи инерция.

Златото се възползва от слабостта на долара, съчетана с непрекъснато хеджиране на риска, а преминаването на границата от 2000 долара ще „разпали пламъка на интереса“, заяви Рона О'Конъл, ръководител Пазарни анализи за EMEA и Азия в StoneX Group.

Фючърсите върху златото за доставка през декември достигнаха 2 001,20 долара за унция, което е най-високото им ниво от 19 август. Спот цената на златото поскъпна с 1,1% до 1 889,68 долара за унция към 12:51 ч. в Лондон. Индексът Bloomberg Dollar Spot падна с 0,4% до най-ниското ниво от май 2018 г.

Тази година златото поскъпна с повече от 30% и достигна най-високото си равнище в началото на август на фона на огромните стимули, насочени към икономическото възстановяване. Металът си отдъхна след повишаване на реалните лихви и докато инвеститорите записваха печалби, преминавайки към по-рискови активи на фона на надеждите за коронавирусна ваксина.

Инвеститорите следят надпреварата за производство на ваксина срещу Covid-19, като AstraZeneca започна мащабни изпитания върху хора в САЩ.

Само около 1 милион тройунции злато бяха добавени към ETF-ите през август, изоставайки от средното месечно увеличение от 3,57 милиона тройунции от януари до юли, показват предварителните данни, събрани от Bloomberg.

Златото може да поднови инерцията си, след като председателят на Фед Джером Пауъл обяви по-спокойна позиция по отношение на инфлацията миналата седмица.

„Пандемията далеч не е приключила и ако икономическите перспективи се влошат, централните банки отново могат да увеличат своите парични интервенции“, се казва в доклад на рафинерия за благородни метали Heraeus Holding, която прогнозира, че златото ще се търгува в диапазона от 1850 до 2200 долара до края на годината. От компанията смятат, че инвеститорите ще продължат да възприемат златото като сигурно убежище, което ще тласка цените нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още