IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар насърчава петролните цени*

Последните спадове в стойността на зелената валута правят суровините, оценени в нея, по-привлекателни за търговците

09:34 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, тъй като инвеститорите преминаха към рискови активи и излязоха от сигурния щатски долар, който поевтиня до най-ниското си ниво от повече от две години, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,04%, или 0,59 долара, до ниво от 45,75 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 43,02 долара за барел, което е повишение от 0,41 долара, или 0,96%.

И двата сорта петрола отчетоха спад в цените си с около 1% в понеделник поради притесненията за свръхпредлагането и това, че глобално търсене остава под нивата си преди Covid-19.

От своя страна доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,35% до 91,81. Показателят достигна най-ниското си ниво от май 2018 г. и продължи да спада след промяната в политиката на Федералния резерв на САЩ по отношение на инфлацията, обявена през миналата седмица.

„Това (изменението на политиката – бел.ред.) наистина циментира факта, че отрицателните реални лихви в САЩ не са добри за щатския долар. Това е добре за суровините обаче“, каза Луи Кроус, главен инвестиционен директор в BetaShares.

Отслабването на щатския долар прави петрола и други суровини, оценени в долари, по-привлекателни за глобалните купувачи.

Като цяло пазарът остава фокусиран върху забавеното възстановяване на търсенето на гориво, тъй като страните продължават да се борят с пандемията от коронавирус, твърдят анализатори.

„Създава се много несигурност относно това дали търсенето на транспортни горива някога ще се нормализира“, се казва в бележка на ANZ Research.

Преди публикуването на данните за запасите в САЩ от индустриалната група на Американския петролен институт, проучване на Ройтерс установи, че анализаторите очакват ресурсите от суров петрол в САЩ да са спаднали с около 2 милиона барела през седмицата до 28-и август.

Очаква се, че запасите на бензин са намалели с 3,6 милиона барела, а тези от дестилирани горива, които включват дизел и мазут, да спаднат с 1,5 милиона барела, изчисляват шестима анализатори, анкетирани от Ройтерс.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,89% до ниво от 1996,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:53 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още