IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата година на златото може да получи тласък от рисковете от стагфлация

Златото е напът да отбележи най-голямото си годишно понижение на цената от 2015 г. насам, но факторите за поскъпване са обещаващи

13:27 | 13.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цяла година златото странеше от традиционната си роля на убежище от инфлацията, но растящият риск за световното възстановяване може да се окаже сигнал за обрат за благородния метал, посочва Bloomberg.

Инфлацията продължава да се ускорява на фона на безпрецедентните пандемични стимули и отварянето на икономиките в някои държави. Но увеличаването на енергийните цени, което се засили особено през последния месец, сега разпалва опасенията за траен натиск върху разходите.

И въпреки всичко това златото е напът да отбележи най-голямото си годишно понижение на цената от 2015 г. насам.

Исторически на златото винаги се е гледало като на привлекателна инвестиция, когато инфлацията се забързва, като цената му се утроява до края на 70-те. Но то също така е и чувствително към движението на лихвените проценти, а инвеститорите се обзалагат, че скоро ще започне ограничаване на стимулите от централните банки и увеличаване на разходите по вземания. А всичко това намалява интереса към притежаване на злато.

„В краткосрочен план златото не е добро убежище от инфлацията – обратно на популярното схващане – в дългосрочен план се справя по-добре“, коментира Уейн Гордън, изпълнителен директор на звеното за суровини и валутни борси на UBS Global Wealth Management.

Този път инвеститорите са притеснени от стагфлацията – комбинация от бавен растеж и увеличаващи се цени, която връхлетя западните икономики през 70-те – която се завръща на пазарите с последния пик на енергийните цени. Проблемите по веригата на доставките също стимулират цените на много стоки за потребителите. Според Гордън стагфлацията ще доведе до макрообръщане – от типичните рефлационни активи или суровини, като петрола и медта, към сектора на благородните метали.

Миналата седмица управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че банката ще гарантира, че прогнозите за инфлацията се задържат на ниво от 2% и предупреди, че „не трябва да реагираме прекомерно на недостига в предлагането или на растящите енергийни цени, тъй като нашата парична политика не може пряко да засегне тези феномени".

Досега управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и негови колеги от ЕЦБ, Японската и Английската централни банки също изразиха предпазлив оптимизъм, че проблемите по веригата на доставките ще са временни. Американската институция се готви да започне намаляване на покупките си на облигации още от следващия месец, а от ръководството сигнализират и за нагласи за увеличаване на лихвите още от следващата година, което допълнително намалява привлекателността на златото.

Благородният метал загуби около 15% от цената си, откакто достигна последния си връх от 2075 долара за тройунция миналата година на фона на поскъпващия долар и увеличаването на доходността по държавните ценни книжа. Среброто също отчита понижения в стойността и се търгува близо до най-ниското си равнище от юли 2020 г. Поевтиняването обаче може да е и шанс за покупки за тези, които все още вярват в ролята на златото като убежище срещу инфлацията.

„Въпросът не е дали инфлацията ще има тежък ефект, а въпросът е кога“ това ще се случи, коментира Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services. „Така че инвестирането в злато и сребро е най-доброто нещо, защото златото е инфлационно убежище, а среброто има тенденцията да става много по-скъпо, когато и златото започне да поскъпва“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още