IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски банки губят традиционния си апетит си към златото

UBS и Credit Suisse насочват клиентите си към покупки на физическо злато, за да избегнат нуждата от заделяне на допълнителни резерви

11:31 | 30.01.13 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Богаташите от векове държат златото си в швейцарските трезори. Но швейцарските банкери са все по-малко склонни да приемат кюлчетата от целия свят по досегашния начин, тъй като се мъчат да свият размера на своите баланси, пише в свой анализ британският вестник Financial Times.

UBS и Credit Suisse, които доминират на силния спотов пазар на злато в Цюрих, са повишили таксите, които събират, за да държат ценния метал, съобщават клиенти и източници от бранша пред изданието.

Предприетите действия представляват опит да бъдат убедени най-големите им клиенти, включително други банки, хедж фондове и институционални инвеститори, да поемат пряко собствеността на своето злато в случаите, когато го притежават реално, като банката ще действа просто като негов пазител.

При по-разпространеният случай, когато златото служи само като обезпечение върху реално притежаваните от инвеститорите активи, то се включва в балансите на банките, принуждавайки ги да увеличават капиталовите си резерви.

Подобно на световните си конкуренти, UBS и Credit Suisse са поставени под натиск от регулаторните органи да понижат изискващите голям обем капитал дейности преди въвеждането на новите правила за банките, известни под името Базел III.

Хора, запознати с начина на мислене в банките, твърдят, че повишаването на таксите е част от по-мащабен опит да бъде ограничен размерът на техните баланси. „Когато е включено в баланса, то наистина изисква разходи“, заяви източник, запознат с банковите стратегии. „Ако има допълнителен разход от гледна точка на ликвидността, той би трябвало да се покаже ясно“, добави източникът.

Таксите варират за различните клиенти, а трейдъри твърдят, че повишението също не е еднакво, но е от около 20%. Таксите за съхранение традиционно са между 0,05% и 0,1% от стойността на златото.

От Credit Suisse са отказали да коментират пред британското издание повишаването на таксите, но са потвърдили, че са предприели „коригиране на таксите за финансовите институции по сметките им, включващи вложения в злато“.

От UBS пък са отказали какъвто и да било коментар.

Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Оппа някой ве4е се е усетил че златото е балончееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още