IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се спука ли скоро балонът при златото?

Според анализатори стремителното поскъпване на златото ще приключи, когато реалните лихвени проценти станат положителни

08:20 | 23.11.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Ще се спука ли скоро балонът при златото?

Златото е поскъпнало с 24% през тази година и е на път да отбележи десетата си поредна година на ръст заради увеличения интерес на инвеститорите към него като алтернатива на книжните пари и средство за защита от инфлация.

Силният скок в цената му през последните години изглежда не смущава спекуланти като Джордж Сорос и Джон Полсън, които активно увеличават вложенията си в злато. Златото заема най-голям дял в инвестициите на управляваните от тях фондове Soros Fund Management и Paulson & Co. към края на третото тримесечие, пише Bloomberg.

Борсовотъргуваните фондове, които залагат на злато, притежават 2088 метрични тона злато, което се равнява приблизително на добива му от мините в САЩ в продължение на девет години. Според инвестиционната компания BlackRock това е повече от официалните златни резерви на която и да било страна, с изключение на САЩ, Германия, Италия и Франция.

В същото време от Goldman Sachs прогнозират, че ценните метали ще са най-доходоносните активи през следващата година.

Бързото увеличение на цената на златото през последните три години започна, откакто правителствата и централните банки по целия свят, начело с Федералния резерв на САЩ, увеличиха силно паричното предлагане в усилията си да се справят с тежката финансова криза.

Показателно е, че златото е поскъпнало с 87% от септември 2007 г., когато Федералният резерв започна да понижава лихвените си проценти, а финансовите пазари започнаха да усещат ефектите от ипотечната криза.

Широкият борсов индекс в САЩ S&P 500 в същото се намира с 21% под нивата си от септември 2007 г.

Според анализатори на Euro Pacific Capital, които успешно са предвиждали ценовите рекорди при златото през последните две години, стремителното му поскъпване ще приключи, когато реалните лихвени проценти станат положителни. Те посочват, че вместо това Федералният резерв печата повече пари, за да спре повишението на реалните лихвени проценти и да стимулира икономиката.

Основният лихвен процент в САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария и Япония се намира в интервала от 0% до 1% от декември 2008 г. насам.

За поскъпването на златото може да помогне и решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ до юни следващата година чрез закупуване на държавни ценни книжа.

Очакванията за ново вливане на ликвидност в САЩ понижиха доларовия индекс с 8,5% през третото тримесечие, което е най-силният му спад за последните осем години.

Чрез първата си финансова инжекция централната банка на САЩ вля над 1,7 трлн. долара чрез покупки на ипотечни и държавни ценни книжа.

Златото носи доход единствено при промени в пазарната му цена, за разлика от повечето други активи като дивидентите при акциите и купоните при облигациите. Цената му въпреки това скочи до рекордните 1424,60 долара за тройунция на 9 ноември, малко след обявяването на новата финансова инжекция в САЩ.

Други ценни метали, като среброто например, се представят още по-добре от златото през тази година. Среброто е поскъпнало с 61%, а цената на паладия е скочила със 72%. Силното представяне на среброто се дължи отчасти и на това, че то се приема като по-евтина алтернатива на златото.

Освен това среброто се използва по-активно в индустриалното производство - около 50% от търсенето му идва от този сектор, докато при златото тя е източник на 9% от търсенето. Това показва, че растящата цена на среброто може да отразява и оптимизма на инвеститорите за възстановяването на икономиката.

Джордж Сорос, който спечели 1 млрд. долара чрез спекулации с британската лира през 1992 г., нарече златото “съвършения балон“ по време на Световния икономически форум в Давос през януари. „Да купуваш, когато един балон започва да се надува, е разумно“, посочи той.

Според него дефлационният натиск и страхът от инфлация в момента са идеални предпоставки за поскъпване на златото.

Цената на златото се повиши повече от осем пъти за периода 1976-1980 г., достигайки рекордните 850 долара за тройунция преди резкия спад от 67% до едва 284,25 долара за тройунция през следващите пет години. Този връх, коригиран с инфлацията, се равнява на 2266 долара за тройунция днес, на базата на калкулатора на уебсайта на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

Според анализите на Euro Pacific цената на златото ще скочи до 1800 долара за тройунция през 2011 г.

Цената на метала обаче може и да спре своя възход, ако дълговата криза в Европа утихне, а Китай овладее ускорението на инфлацията, без да навреди на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
И до безкрай ли ще поскъпва това злато.Значи големите играчи щом продължават да купуват и цената му е главоломна ,аз с простия си акъл си мисля ,че това е знак ,че рано или късно ще има голяма инфлация.А срещу инфлацията стои само златото най-добре.Иначе как ще купуват злато на големи цени.Ами ако се срине цената ,нали ще са на голяма загуба.Напечатаните изкуствени пари ще трябва да се изземат един ден.Но умишлено заплашват с дефлация ,за да не предизвикат неуправляема инфлация ,което ще е взрив.Така,че чакайте инфлация в Америка и Европа.Тя е изкуствено задържана в момента.Това е причината за скъпото злато.Мръсните евреи знаят ,че ще дойде инфлацията и се запасяват във злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Така е. Но какво ще стане ако всички договори се сключват във злато, а се плащат в пари по текущите цени на златото. Внасяш в банката някаква сума и вместо левове по сметката ти записват злато. Теглиш от банката и ти дават парите които струва в момента твоето злато или по точно приспадат от сметката ти златото което можеш да купиш с тези пари. Това е един елегантен начин за виртуален златен стандарт. Отпусканета на заеми естествено също е в условно злато. Нищо чудно нещата да стигнат някой ден до там .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
kakvo nari4ash "fundament"ako imash v predvid sebestoinost - to za slatoto pres 2008 thia beshe okolo 375 USD/tr oz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
zlatoto e balonirano, prosto zastoto to nqma tolkova golqma prakti4eska upotreba kolkoto podskazva cenata mu. Zlatoto e investicionna stoka s ideqta 4e vsi4ki q priemat za takava. V momenta, v koito pari4nite potoci kum zlatoto namaleqt - cenata ste se srine tuj kato nqma nikakuv fundament.Za razlika ot petrola, med-ta ili drug 4esto izpolzvan resurs. Pri tqh balonirane e vuzmojno, no ima opredelen fundament pod kojto nqma kak da padnat. naprimer za petrola fundamenta e okolo 20-30 $, t.e. sme nqkude na 3 puti nad fundamenta. Za zlatoto fundamenta oba4e e mnogo nisuk pod 200$ a v momenta to e 6-7 nad tezi niva - t.e. rqzuk spad e vizmojen i to 2 puti pove4e ot mojebi naj spekulativniq resurs - petrola.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Д_Д_Д
преди 13 години
Ако златото е балон, то еврото е неуправляем дирижабъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Цената на златото отразява обезценката на парите. Добивите на злато са незначителни в сравнение темпото на печатане на пари. Това е гланата причина и в много по-малка степен спекулциите на празара. Много по-голям балон е надцененото Евро. Проблемите все още не се решавата в ЕС а просто се отлагат с нови заеми. Съкращаването в бюджетите не се случва все още на практика. Прдестоят големи съкращения а това ще доведе до стачки, бунтове и проблеми за всички държави. Просто е впърос на време 1-2г като нещата ще стават все по-зле. Кризата няма да свърщи а ще се задълбочава и все повече икономисти споделят моето мнение. Краха на финансовата система е неизбежен защото нищо не се прави за лекуване на болестта а само се облекчават симптомите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgf
преди 13 години
И да имаш злато и да нямаш, ще умреш, ако няма храна и вода и кой да ги произвежда. Моят скромен анализ и предвиждане е, че цената на златото ще спре да расте от втората половина на месец юли 2011 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още