Седем извода от рекордно ниските цени на газа

Това е суровината, която е основният двигател на декарбонизацията на енергийното потребление, твърди Боян Рашев

Седем извода от рекордно ниските цени на газа

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg 


Коментари
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Природният газ е идеалното гориво: евтино и чисто. Това с въглеродния баланс са простотии - климатът се подчинява основно на естествени цикли и човешкото влияние е незначително. Всъщност зад писъците за "въглеродните емисии" стоят комерсиалните интереси на екоталибаните, които се страхуват именно от природния газ, срещу който нямат никакви други доводи освен някаква измислена "климатическа катастрофа, причинена от човекът". Откакто сме навлезли в индестриалната епоха, средногодишните температури вървяха ту нагоре, ту надолулу в един около 40-годишен цикъл. До 80-те години ни плашеха с нова ледникова епоха - а тогава: от 40-а до 80-а година човечеството бичеше яко въглища и петрол и хич не му пукаше за някакъв си климат. 2000-та пък Ал Гор врещеше, че до 10-а година цели държави щели да бъдат залети от океанът, а други щели да са негодни за живот заради екстремни температури - но разбира се - нищо от това не се случи. Така че ако заменим пушлявите въглища и поне отчасти петролът с газчица, това ще е достатъчно ОК.

САЩ-анският газ е налаган в Европа единствено с политически натиск и репресии - защото няма как да е конкурентен на руският - дори при нулеви цени на добивът.

Водород, фабрикуван от точец - и то от ВЕИ е пълен крeтенизъм. Щото - видиш ли - ВЕИ като производител вече са завладели пазара, изместили са останалите производители, имат дори свръхпроизводство на точец - та трябва да го превъртат през водород, жертвайки така около например 38% от енергията.

Боян да прочете за новият проект на Газпром - за тюркоазен водородчец - при който - при добивът на - от природен газ - въглеродът се отделя в твърда форма и направо отива за производство на торове например. Това е нещо, в което вече определено има смисъл - макар водородът да е по-калпаво, опасно и трудно за съхраняване горивце от газчицата.... ама щом евроидиoтите искат водородчец, водородчец и ще получат.