IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започнаха да освобождават на пазара петрол от резервите си

Търгът ще бъде за 32 млн. барела, идващи от 4 обекта стратегически резерви

09:34 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ започват търг за 32 млн. барела суров петрол от 4 обекта със стратегически петролни резерви, които да бъдат доставени между края на декември и април 2022 г., заяви Министерство на енергетиката на САЩ.

Очаква се продажбата на петрол от стратегическите резерви, които се състоят основно от смесен кисел (серист) петрол, да намали цената на американския суров петрол Mars и да е от полза за купувачите в Азия, които преработват основно петрол с високо съдържание на сяра, съобщава Ройтерс.

След новината за решението на САЩ цените на петрола засега продължават да се вдигат. Цената на петрола сорт Брент е с 0,10% нагоре до 78,47 долара за барела, а на американския суров петрол WTI се покачва с 0,21% до 82,42 долара за барел към 8:20 ч. българско време.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви във вторник, че ще освободи милиони барели петрол от стратегическите резерви, координирайки се с Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Великобритания, за да се опита да снижи цените, след като производителите от ОПЕК+ неведнъж пренебрегнаха призивите за по-голям добив.

Около 10 млн. барела ще бъдат предложени от обектите Биг Хил и Браян Маунд в Тексас, около 7 млн. барела от Уест Хакбъри в Луизиана и други 5 млн. барела от Байо Чокто в Луизиана, заяви министерство на енергетиката.

Доставките ще се случат между януари и края на април 2022 г., като ранни доставки ще бъдат приемани и в края на декември, добавиха от там.

Купувачите ще трябва да върнат петрола на по-късни дати между 2022 и 2024 г., заявиха от министерството.

Компаниите трябва да предложат оферти на 6 декември, а контрактите ще бъдат предоставени до 14 декември.

„Разпределено в рамките на 4 месеца, това се равнява на поток от 270 хил. барела на ден среднокисел петрол, директна конкуренция на сорта Mars“, казва трейдър, добавяйки, че качеството на петрола, който ще бъде освободен, ще има плътност по дефиниция на Американския петролен институт между 31 и 33 градуса.

„Като цяло много добра новина за азиатските купувачи на сорта Mars – вече с по-ниска цена от около 3,50 долара за барел спрямо WTI, Mars би трябвало да поевтинее още“, посочи той.

Министерство на енергетиката ще обяви продажбата и на до 18 млн. барела суров петрол от резервите до 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още