IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само търсене от Китай е в състояние да балансира пазарите на метали

Намаленото предлагане, където има такова, е пропорционално на търсенето, а това не е достатъчно, за да се балансират пазарите

09:36 | 14.11.15 г. 1
<p>
	Свитото предлагане на мед и алуминий не е достатъчно, за да балансира пазара. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Свитото предлагане на мед и алуминий не е достатъчно, за да балансира пазара. Снимка: Архив, Ройтерс

Ако икономиката на Китай не започне да се възстановява, търсенето на метали може би ще претърпи пореден удар. Такива са изводите от доклад на Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

„Само по-голямо търсенето от Китай е в състояние да балансира пазарите на метали“, посочва инвестиционната банка. „Предлагането на метали като цяло продължава да се увеличава, докато търсенето от страна на Китай – не. Ето защо търсенето трябва да се повиши, за да настигне предлагането“, казва се в доклада.

Индустриалното производство в страната се забавя през октомври, като регистрираният ръст през месеца е 5,6%, стана ясно в сряда. Освен това инвестиционната експанзия нараства с най-ниските темпове от 2000 г. насам, посочва CNBC. 

Анализаторите са все по-притеснени за състоянието на китайската икономика на фона на промяната на фокуса ѝ. От базирана на производството Поднебесната империя се насочва към услугите и потреблението. В същото време втората по големина икономика в света е зависима от дълга и анализаторите изразяват тревоги за задлъжнялостта на предприятиятията в страната. Тепърва предстои премахването на т. нар. „зомби“ компании. Инвестициите в имоти се забавят, както и все повече от основните движещи отрасли.

„Липсата на значително покачване в активността на по-старите китайски отрасли спрямо колапса от първото тримесечие на 2015 г. е обезпокоителен“, посочва Goldman. И всичко това се случва независимо от шестте понижения на лихвените проценти в страната за по-малко от година и другите агресивни мерки на разхлабената парична политика.

Усвояването на запасите от потребителски уреди и автомобили също не е добър знак. Goldman очаква намаляването на запасите да доведе до повишено търсене и потребление на суровини, като това може би ще се случи през четвъртото тримесечие и ще продължи и през 2016 г.

Освен това индексът GS China Metals Consumption, изчисляван от банката, се понижава силно на годишна база, като представянето му е сходно с това, което видяхме в годините на глобалната финансова криза. Индексът се пресмята на база данни за тези сегменти от китайското производство, които имат най-голяма нужда от суровини. Според Goldman бъдещи намаления на доставките на алуминий и мед няма да са достатъчни, за да се преодолее спада в търсенето.

Въпреки че ръстът на предлагането на мед вече се забавя, произведеното от вече реализирани проекти е пропорционално на намаление в тресенето. Goldman предвижда цената на медта да достигне до 4,8 хил. долара за тон в края на тази година и 4,5 хил. към края на 2016 г.

„Въпреки че намаленото предлагане на мед и алуминий би трябвало да доведе пазара до баланс, не смятаме че то е достатъчно, тъй като то е най-вече следствие от по-слабото търсене“, посочва се в доклада. „Смятаме, че намаленото предлагане всъщност потвърждава, че пазарът на тези суровини е "мечи“, смята Goldman.

„Вероятно кредитната активност в Китай ще продължи да се свива в краткосрочен и дългосрочен план, като ръстът на кредитирането е близо два пъти по-голям от ръста на брутния вътрешен продукт (БВП)“, казва се още в анализа. „Това, в комбинация с поскъпващия долар, се очаква да се отрази на инвестициите във дълготрайни активи на фона на укрепващата се обратна връзка между валутата на производителя и цената на суровините“, заключават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още