IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия съкрати добива на петрол с 1,2% в началото на януари

Страната се присъедини към споразумението на държавите, добиващи суровината, за намаляване на добива

10:47 | 09.01.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Роснефт</em></p>

Снимка: Роснефт

Петролните компании в Русия са съкратили добива на петрол и газов кондензат с 1,2% до 11,3 млн. барела на денонощие в първите дни на януари, съобщава РИА Новости, като се позовава на данните на Централното диспечерско управление на топло-енергийния комплекс в страната.

В края на декември добивът на петрол в страната беше в размер на 11,43 млн. барела на ден.

Агенцията напомня, че на своята среща във Виена държавите от ОПЕК се разбраха за намаление на добива с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела. Добиващите петрол държави, които не членуват в картела, също се съгласиха да ограничат добива – с около 558 хил. барела на денонощие.

Русия също се присъедини към това споразумение и спрямо него страната трябва да намали добива си с 300 хил. барела на ден, допълва още РИА Новости.

През декември руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че Русия ще изпълни този ангажимент и плавно ще намали добива – със средно 50 хил. барела на ден през януари до 300 хил. барела през май.

Крайната цел е Русия да добива малко под 11 млн. барела на денонощие. 

По-късно през тази седмица ще има среща на министерската комисия, създадена след срещата във Виена, която да следи спазва ли се споразумението, съобщи руската ТАСС, позовавайки се на свои източници. Все още обаче не е определена точната дата и мястото на провеждането. 

Какво се случва на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още