IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с амбиции да балансира и пазара на втечнен природен газ

Търсенето на природен газ ще се възстанови едва през 2022 г., сочат прогнози на създадения по инициатива на Москва газов ОПЕК

12:14 | 15.10.20 г. 4
<p>
	<em>Александър Новак. Снимка: Министерство на енергетиката на Русия</em></p>

Александър Новак. Снимка: Министерство на енергетиката на Русия

От години Русия не крие целите си да стане един от лидерите на пазара на втечнен газ, а кризата с коронавируса може да даде шанса на Москва да се намеси директно в този сектор. През 2020 година, както при повечето енергийни ресурси, доставките на втечнен газ намаляват, отказва се разработката и на нови проекти, пише в коментар за сп. "Енергийна политика" руският енергиен министър Александър Новак.

През 2021 година обаче търговските обороти ще се възстановят и е възможен ръст в рамките на 7-7,5%. Според  руския енергиен министър в следващите години се очаква растеж на сектора с между 3 и 3,5% годишно и появата на нови играчи до 2025 година.

"На този фон в този период може да възникне ситуация с прекомерно предлагане на втечнен газ, което повторно повдига въпроса за работещи механизми за балансиране на пазара", пише Новак.

Създаденият по инициатива на Москва Форум на страните износители на газ (ФСИГ), наричан от някои газовия ОПЕК, има възможността да създаде коалиции и договорки, за да балансира този пазарен сегмент. "При необходимост тези лостове могат да бъдат използвани", допълва руският енергиен министър.

На подобен принцип Русия влезе в коалиция със страните от ОПЕК, създавайки ОПЕК+, и натиска за ограничаване на добива, което доведе до намаляването на излишъците и повишаването на цените на петрола.

"Независимо от началото на втората вълна на пандемията в редица страни, ние с колегите гледаме на ситуацията с оптимизъм и смятаме, че можем постепенно да повишим добива, съгласно условията на сделката, без щети за пазара", коментира още Александър Новак по отношение на развитието на пазара на петрол в следващите месеци.

Прогнозите на ФСИГ за пазара на природния газ като цяло са за намаление на търговията с между 2,8% и 6%. Очакваното възстановяване на глобалната икономика през 2021 година няма да бъде достатъчно, за да компенсира тази загуба и търсенето на природен газ ще се върне до нивата отпреди пандемията едва през 2022 година.

Но природният газ ще бъде важна част от предстоящата енергийна трансформация и към 2050 година делът му в енергийния баланс ще достигне 27%.

Новак пише, че диалогът с ЕС в областта на природния газ е едностранно прекъснат от Брюксел през 2014 година, макар че Русия е най-големият вносител на енергийни ресурси в общността през последните 50 години.

Страните от ЕС обаче са заинтересовани от доставките на "синьо гориво" от Русия и това може да бъде видяно в "безпрецедентната подкрепа на европейските партньори в съвместния проект "Северен поток 2", убеден е руският енергиен министър.

За него няма съмнение, че газопроводът е изцяло търговски проект, който не влияе на транзита на природен газ през Украйна, договорът за който беше удължен до 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Не разбирам защо се гневиш? Преди да влезе русия в ОПЕК+ петролът имаше цена около 60 $. След като си стиснаха ръцете със саудитите, последните разбраха че подписа на руснаците не струва колкото хартията на която е положен. Последва дъминг и цени от 30 долара. В момента петролът струва около 40 $ за барел, при условие че доларът изгуби 12% от стойността си.Бъди убеден, че резултатът от опитите им за газов ОПЕК, ще са обратни на очаквания ефект. Наистина са бедни и са им нужни пари, но защо не опитат да ги спечелят с работа не знам. Това вероятно знае само императорът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ще има да чакаш за водород от природен газ ... надай се (цензура) на пияни жени ! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
''Русия влезе в коалиция със страните от ОПЕК, създавайки ОПЕК+, и натиска за ограничаване на добива, което доведе до намаляването на излишъците и повишаването на цените на петрола'' А ние българите ще бачкаме като луди за да плащаме все по високи цени на суровините, за да меже руснаците и мюсулманите да са добре. Сега Русия щяла да прави и газов ОПЕК. И тука разни русофилски *** ще ми величаят Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Природният газ основен играч в производството на водородчец също ще бъде. Бъдещето е на природният газ - бях убеден преди в това, убеден съм и сега в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още