IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи интерес към златото

Страната купи 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което е с 44% по-малко от предходната година

13:03 | 27.01.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия – най-големият купувач на злато в света, губи интереса си към благородния метал.

Само за последните пет години централната банка на страната похарчи приблизително 40 млрд. долара за злато. Тя купи и 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което обаче е с 44% по-малко от предходната година. Годишните покупки се очаква да бъдат най-ниските от шест години насам.

Според анализатори Руската централна банка е достигнала максимума на пропорцията на злато, която иска да притежава в своя резерв. Те също така посочват, че рисковете от американските санкции и необходимостта от буфер срещу икономическите сътресения намаляват, като темите за анексирането на Крим, намесата в американските избори и отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания постепенно изчезват от общественото внимание.

За да сме точни, дори и при по-ниските нива Русия все пак продължава да купува много злато и остава един от най-големите купувачи в света. Страната притежава 2 262 тона от благородния метал на обща стойност 106 млрд. долара, като част от тях се съхраняват в централната банка в Москва.

Покупките на злато от Русия през последните години се превърна в един от основните стълбове на подкрепа за страната, стабилизирайки пазара, след като инвеститорите се отказаха от активите убежища и се насочиха към по-рискови и по-доходоносни активи. Сега обаче въпросът е дали решението на Русия да натисне спирачките на покупките ще се отрази на световното търсене и на цените, или купувачи ще дойдат от другаде.

Малко след встъпването си в длъжност за четвърти мандат като президент през 2018 г. Путин заяви, че Русия иска да се откъсне от зависимостта от долара и да диврсифицира активите си, за да стимулира „икономическия си суверенитет“. Страната увеличи притежанията си от злато пет пъти от 2007 г. насам и сега благородният метал съставлява около 20% от общите резерви на страната – най-много от 2000 г. насам.

Все още има голям инвеститорски апетит за „златни“ финансови продукти, като се има предвид геополитическото положение и притесненията за икономическия растеж, което трябва да компенсира намаленото търсене от Русия, посочва Оле Хансен, рководител на звеното за стокови стратегии към Saxo Bank A/S.

Забавянето на покупките означава промяна и за руските производители и банки, които продават благородния метал в чужбина. Износът на злато през изминалата година е възлизал на 100,5 тона спрямо 16 тона през 2018 г., показват данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Да бе... понеже само руснаците имат шпиони и шпионират. Американците, Сърбите, Турците, Гърците нямат... Сигурно и ние нямаме в Македония, макар че както се се отътили на американците сигурно вече нямаме. Че ори и Македонците имат агенти и шпиони у нас... Ама ние се учудваме, че имало руснациКолко тъ,п трябва да си мислиш, че само руснаци били шпионите.. Руснаците винаги са имали и имат агентура в нас, които събират съответната им необходима информация. Американците правят абсолютно същото.... Ех, ама тука в този сайт наистина сте ми забавни колко деби,ли сте се събрали...П.С. И между другото американците изобщо не се месят във вътрешните ни работи, нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Такива, като теб НЕ желаят независимост, а зависимост от ***. Поне си го кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...хамериканчетата скоро няма да си правят труда да привикват този или онзи от правителството или от прокуратурата, за да вкара в действие тяхно решение. Така или иначе за бъдещето на България мислят те. До това положение е стигнала нашата независимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Тези неща не се пишат(нагло е), но на теб трябва да ти се обяснят. Колко руски дипломата трябва да изгоним, за да разбереш "кто хозяин дома?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...ако си прав, хамериканските ти дружки нямаше със зъби и нокти да драпат за внимание в Европа и на Балканит. Само със заплахи не става. Скоро и тук ще им припари! Нищо де, нали ти е по-лекичко сега, като си рече приказката. Хайде сега до тоалетната и си лягай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Рашаните са царе на бизнеса кон за кокошка. Изсипаха близо 20 милиарда в Балтийско море, платиха на Украйна 5 млрд долара( 3 глоба и 2 неизплатени доставки за 2014 и 15 година) и сега транзитират 2 млрд кубика, а ще плащат такси за 4. 3 млрд кубика."Транзит российского газа через Украину с начала 2020 года составил около 2 млрд куб. м. Это топливо поставлялось в страны ЕС и Молдавию. При этом Газпром по условиям нового контракта о транзите, предусматривающем принцип качай или плати, заплатил за вдвое больший объем. То есть, как если бы транзит составил 4,3 млрд. куб. м."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Аз пък гледах един анализ, според който Русия няма да се обединява с Украйна и Белараус, а самата тя щяла да се дели на независими държави. И гледах друг, според който не била никаква военна сила, щото един самолет не може да вкара в серия(Су-57). Тъкмо подготвиха един и той падна. На кого да Вярвам???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
ШОС, БРИКС, Един пояс - един път... ше, ше, аз пуканки и диван ще намеря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
miccaelis
преди 4 години
трудна ше е техната байно ле, нема им е лесно никак ама поне нема им е сефте .... :)) 145+45+9 Рашастан, Укрия и Беларусите пак е малко дееba мaaму треа намерат от некъде поне ош една 100вка млн. народ ..... сиреч всичките от Азия дет завършват на /стан, а дали китайците ше дадат вече е малко друга работа шот те са си купитли там почти всички бивши соц. републики .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Истината е проста, както обикновено - просто свършиха парите. С тая иконимика, по-малка от Италия - толкова. Попродадоха американски облигации, купиха малко златце и това е. Между другото, притежанието на злато от Централните банки и от населението често пъти има фрапирщи дисбаланси, например Германия притежава около 3300 тона, догато населението има около 10 000 тона. Но при минимална заплата в Русия два пъти по-ниска от България и средна заплата 20% по-ниска от България, не може да се очаква населението там да инвестира в злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още