IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: В ОПЕК има предварително споразумение за свиване на продукцията

Окончателното решение ще стане ясно в петък

16:19 | 06.12.18 г.
<p>
	Срещата на ОПЕК във Виена преминава под засилен интерес от страна на медиите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещата на ОПЕК във Виена преминава под засилен интерес от страна на медиите. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) одобрил в четвъртък предварителна сделка за намаляване на производството на петрол, но все още не са ясни окончателните цифри. Това е заявил делегат от организацията пред Ройтерс.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза по-рано, че ОПЕК се нуждае от Русия, която не е член на картела, да подкрепи евентуална договорка за намялване на продулцията. Той каза, че окончателното решение на ОПЕК и неговите съюзници най-вероятно ще бъде обявено в петък вечерта.

По-рано през деня стана ясно, че докато министрите от ОПЕК заседават в централата на организацията във Виена, руският министър на петрола Александър Новак планира да лети до Санкт Петербург, за да се срещне с президента Владимир Путин, за да вземат решение за позицията на страната. След като най-важният съюзник на картела в по-широката коалиция ОПЕК+ реши колко е готов да намали продукцията, преговорите ще продължат.

„Ние сме изправени пред твърдата съпротива от страна на Русия за голямо намаляване“, заяви старши делегат от ОПЕК, които е поискал да остане анонимен. В лични разговори делегатите са заявили, че има консенсус около общото намаляване на обема на продукцията, включително с позицията на Русия, за около 1 млн. барела петрол на ден, като обаче всички предупреждават, че цифрата не е окончателна.

В сряда беше ден за предварителни разговори във Виена и панелът, воден от Саудитска Арабия и Русия, излезе с препоръка за намаляване на продукцията за период от шест месеца, но не беше обсъдено колко големи да са обемите на свиване.

Групата може да се съгласи с намаление под 1 млн. барела на ден е заявил министърът на петрола на Нигерия Емануел Качику в телевизионно интервю в четвъртък сутринта.

ОПЕК ще трябва и да се противопостави на твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп, който вижда ниските цени на петрола като ключов фактор за поддържане на икономическия растеж в САЩ.

Докато министрите от ОПЕК се срещаха в сряда във Виена, Тръмп написа в социалната мрежа Twitter, че „светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още