IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи могат да помагат в чистенето на нефтени разливи

Сред другите решения при подобни кризи, които учените проучват в момента, са гъби и дървени стърготини

16:30 | 30.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Последните разливи на нефт в Русия и Мавриций показаха, че индустрията все още се нуждае от по-добри методи за почистване на аварии. Изследователите работят върху някои невероятно звучащи решения, включително дървени стърготини, абсорбиращи масло, робот със слънчева енергия и гъба за многократна употреба, пише The Wall Street Journal. 

Петролната индустрия се контролира от големи компании и техните доставчици, които заедно често са причина за разливи, но университетските изследователи и малките фирми играят ключова роля за насърчаване на новите начини за почистване. 

Учени от Северозападния университет са разработили гъба за многократна употреба, покрита със смес, съдържаща желязо и въглерод, която може да абсорбира 30 пъти повече масло от теглото си, пише Bloomberg TV Bulgaria. Гъбата, подобна на тези в ежедневните предмети като възглавници за мебели и опаковки, привлича интерес за по-нататъшни тестове от няколко големи петролни компании, споделят изследователите. 

Броят на разливите намалява през последните години. Миналата година имаше само три от танкери, надвишаващи седем метрични тона - най-малкото количество, откакто Международната федерация на собствениците на танкери започна да събира данни през 1970 г. Но 1000 метрични тона нефт все пак успяха да попаднат в околната среда от танкери през 2019 г.

Регулациите в много страни спомогнаха за намаляване на разливите. Законът за замърсяване с нефт от 1990 г. се превърна в повратна точка в САЩ, тъй като въведе промени, включително по-големи санкции и изисквания за строителството на кораби, казва Дана Тулис, директор по управление на аварийните ситуации на американската брегова охрана. Законът влезе в сила година след като танкерът Valdez на Exxon Mobil удари риф край бреговете на Аляска, причинявайки втория по големина разлив във водите на САЩ, следвайки този на кладенеца Deepwater Horizon на BP през 2010 г. в Мексиканския залив.

Изследванията за намиране на по-добри начини за пречистване на нефтените разливи се ускориха след екологичната катастрофа с Deepwater Horizon. Но частичният отговор на разливите в руския Арктически регион и в Мавриций показаха, че методите за почистване са претърпели много малко развитие. 

Учени от Техническия университет в Дрезден и университета в Лайпциг, Германия са разработили система за почистване, използваща дървени стърготини, абсорбиращи нефт, които се изхвърлят в морето със самолет, хеликоптер или от кораб след разлив. Дървените стърготини могат да бъдат възстановени - което ги отличава от повечето съществуващи разтворители - и ако това е невъзможно поради лошото време, те се разграждат във водата.

Дървените стърготини са успешни в плитки води или при лошо време - ситуации, в които много стандартни методи са неефективни. Те можеха да бъдат използвани в разлива на Мавриций, който е близо до сушата и където усилията за почистване са възпрепятствани от лошите метеорологични условия, но те трябва да бъдат на място предварително, а местните жители трябва да бъдат обучени как да ги разположат, казва Холгер Унбехаун, учен от Техническия университет в Дрезден.

Дървените стърготини са на място и са готови за употреба, ако се получи разлив в Балтийско море край северното крайбрежие на Германия. Те са успешни в лабораторни и полеви тестове, но все още не са използвани при аварии. Пандемията от коронавируса възпрепятства усилията за разполагане на стърготините в други области.

Техас Кабра, 24-годишен студент от Държавния университет в Северна Каролина, разработи плаващ робот, който се  задейства от слънчевата енергия и е изпълнен с наночастици, направени от дървесни листа, които отделят нефта от водата.

След като роботът се напълни с масло, което може да се използва повторно, той се връща на брега. Роботът може да бъде изпратен там, където има разлив или може да се обикаля свободно, търсейки петрол за засмукване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още