IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд: ОПЕК все още не е взела решение за съкращенията на петролния добив

Жаждата за енергия в световен мащаб ще продължи да нараства, въпреки коронавируса, заяви генералният секретар на ОПЕК

10:42 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) все още не е взела решение дали да разшири или промени по някакъв друг начин споразумението си за намаляване на добива на петрол, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Bloomberg.  

ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, ще се срещнат следващата седмица във Виена, за да оценят ефекта от  съкращенията в глобален план и производствената политика. Принц Абдулазиз изрази пред журналисти в Рияд увереността си в партньорството на ОПЕК с други производители, включително Русия.

„Ние общуваме помежду си при всяка възможност“, каза той, добавяйки: „Генералният секретар на ОПЕК присъства на тази конференция и ние просто разговаряхме. Не са ни свършили идеи“.

Суровият петрол поскъпва, като цената на бенчмарка Брент се повиши с 68 цента за барел, или с 1,2%, до 56,84 долара за барел в 7:34 ч. средно време по Гринуич.

Глобалното търсене на петрол ще спадне в рамките на това тримесечие за първи път след повече от десетилетие, тъй като огнището на коронавируса успява да омаломощи китайската икономика, създавайки значителен излишък от доставки, предупреждават от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Русия все още не е сигнализирала дали ще подкрепи предложението на коалицията, известна като ОПЕК +, за по-дълбоки съкращения на производството от 600 000 барела на ден.

Руският министър на енергетиката Александър Новак е "положително ангажиран" със Саудитска Арабия и други доставчици, заяви принц Абдулазиз.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо сподели мнение по време на пресконференцията в Рияд, че жаждата за енергия в световен мащаб ще продължи да нараства, въпреки коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още