IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ограничава доставките до САЩ в опит да балансира петролните пазари

Саудитска Арабия ще използва стратегията от 2017 г., за да повиши петролните цени чрез понижаване на петролните запаси на американския пазар

14:00 | 09.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За втори път от три години насам Саудитска Арабия свива обема на суровия петрол, който изпраща към Америка в опит да свие запасите на американския петролен пазар и по този начин да ускори процеса на пазарно балансиране, съобщава Bloomberg.

Седмичните данни за петролните запаси на САЩ, които обикновено биват публикувани в сряда, редовно се подреждат от коментарите и прогнозите на петролни анализатори и търговци. Въпреки техния тесен времеви обхват, цифрите дават най-актуалната картина относно промените в запасите на петрол и влияят на търговските решения и цените на петролните пазари по света.

Промяната в потока на суровия петрол в посока американските пристанища може да окаже голямо влияние върху размера на американските запаси. Рияд очевидно е решил, че е време да предприеме всичко възможно, за да понижи рекордно високите стойности на американските запаси, които бяха достигнати през май и юни, когато пандемията от коронавирус и стратегията на саудитското кралство доведоха до най-резкия скок в запасите на САЩ.

За петте седмици между 20 март и 24 април американските петролни запаси нарастват със скорост от 2,1 милиона барела на ден и до първата седмица на юни достигат нови максимуми.

2 2

Излишните запаси действат като спирачка на цените на петрола. И поради тази причина Саудитска Арабия се съсредоточава върху САЩ. Кралството Това е точно същата политика, която беше приета от Кралството преди три години, малко след като беше сформиран по-широкият алианс ОПЕК+.

По това време членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и 10-те държави, съюзници в политиките на картела, включително Русия и Мексико, се съгласиха да намалят производството си с 1,66 милиона барела на ден от началото на 2017 г., за да свият издутите световни запаси на петрол, изградени като резултат от първия американски шистов бум. Недоброто изпълнение на плана за съкращения и нарастващото производство на петрол в САЩ оставиха запасите да продължат да нарастват.

Днес, решението на Рияд да ограничи доставките за САЩ се случва на фона на множеството танкери, които през май и юни задръстиха американското крайбрежие. През юли и август техният брой намаля.

1 1

Интензивният приток на танкери в началото на лятото изстреля вноса на саудитски петрол за САЩ до близо 6-годишен връх, като в същото време спомогна за увеличаването на американските запаси.

Това се промени в края на юли, когато през последната седмица на месеца едва 190 хил. барела саудитски петрол достигна американските пристанища.

Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още