IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд иска от ОПЕК+ да гласува съкращения на добива от над 1 млн. барела на ден

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане очаква Русия да забави своето решение относно редукцията на производството до „последния момент“

16:06 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Саудитска Арабия предупреди страните от ОПЕК+ да се съгласят да свият допълнително добива на суров петрол с над 1 млн. барела на ден, за да компенсират слабото търсене на фона на разпространението на коронавируса в глобален мащаб, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на представители на картела.

Натискът от страна на Рияд отразява растящата загриженост, че покачването на потреблението на изкопаеми течни горива може да бъде прекратено през тази година, тъй като съществуват опасения за нанасяне на значителни щети на световната икономика от епидемията.

След най-големия седмичен спад на петролните цени след финансовата криза през 2008 г., петролните министри на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници се насочват към Виена за критична среща, на която могат да задълбочат допълнително редуцирането на производството. 

За да бъде осигурено понижението на доставките, което може да спре спада на цените, ОПЕК+ трябва да преодолее съпротивата на Русия, като същевременно се бори с рисковете от това да събере на едно място делегати от 23 страни на фона на продължаващото разпространение на коронавируса по света. Един от членовете на ОПЕК, Иран, вече изпитва сериозни затруднения заради заразата, след като редица представители на иранския парламент се разболяха от вируса.

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане пристигна в австрийската столица в сряда без обичайната си кохорта от правителствени служители. Той заяви, че Русия вероятно ще изчака до последния момент, за да вземе някакво решение по въпроса със съкращенията.

Саудитското предложение представлява по-голямо съкращение от направеното от техническия комитет на групата във вторник. Панелът препоръча намаление от 600 000 до 1 милион барела на ден през второто тримесечие, което е по-амбициозно от съкращенията, предложени през февруари.

Заради множеството отменени полети, закритите училища в Япония, поставените под карантина италиански градове и нарастващия брой смъртни случаи заради коронавируса в Иран и САЩ, епидемията се превръща в глобален проблем, като нараства и нейното влияние върху петролните пазари и търсенето на енергия. Едва за четвърти път за последните близо 40 години потреблението на петрол може да не нарасне през 2020 г., предупреждават анализатори и трейдъри.

„Това е внезапен, незабавен шок при търсенето“, смята Джим Бъркхард, вицепрезидент и ръководител на петролните пазари в IHS Markit Ltd. „Мащабът на този спад е безпрецедентен“, добавя той.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман проведе двустранни разговори с руския си колега Александър Новак в сряда сутринта във Виена. Тяхната среща забави началото на старта на дискусията на Съвместния комитет за наблюдение на ОПЕК+ - органът, който контролира ограниченията на производството - който беше планиран да започне в 12:30 ч. местно време. Същинските министерски конференции ще последват в четвъртък и петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още