IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящата несигурност за възстановяването тласка петролните цени надолу

Цената на Брента се сви с около 15% в сравнение с достигнатия пик от 46,53 долара в края на август

11:48 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: : Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: : Luke Sharrett/Bloomberg

Цените на петрола продължиха да намаляват в сряда сутринта след големите спадове през първите две търговски сесии от седмицата. Един барел (159 литра) от сорта Брент, добиван в Северно море, струва 39,60 долара, което е с още 18 цента по-ниска цена от тази от вторник, когато цената падна под 40 долара за първи път от юни.

По този начин цената на Брента се сви с около 15 процента в сравнение с достигнатия пик след причинената от коронавируса криза от 46,53 долара в края на август. Подобна е тенденцията и при цената на барел от американския сорт West Texas Intermediate (WTI). В сряда сутринта тя падна с още 24 цента до 36,54 долара, предава Ройтерс.



Така цената на WTI е почти със 17% под междинния си връх, достигнат през последната седмица на август. Основната причина за понижението на цените на петрола през последните седмици е нарастващата несигурност за силата на глобалното икономическо възстановяване след причинения от коронавируса шок. Има и опасения, че търговският спор между Китай и САЩ отново ще се разпали.


Въпреки скорошния спад и двете цени все още са доста над достигнатото през коронакризата дъно през април. Барел от сорта Брент на моменти струваше и под 16 долара.

Цената на петрола WTI дори се беше свлякла на отрицателна територия за няколко часа през април - тоест на купувачите се плащаше за закупуването на петрол. Причината за това бяха пълните складове за нефт на западното крайбрежие на САЩ, защото търсенето се срина в резултат на кризата. Тъй като край брега имаше и много натоварени танкери, продавачите понякога бяха готови да си плащат само за да се отърват от товара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още