IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафинериите в САЩ рестартират производството, подкрепени от големия крек спред

През седмицата разликата в стойността на петролните продукти спрямо суровината нарасна до над 19 долара за барел заради застудяването

15:30 | 27.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Тексаските петролни рафинерии вече започват да рестартират производството, след като бяха парализирани от рязкото застудяване през миналата седмица, за да се възползват от увеличената рентабилност на своите операции на фона на по-голямата производствена възвръщаемост, пише Bloomberg. 

Снежната стихия затвори 16 рафинерии в Тексас, 3 в Оклахома и още две в Луизиана. Това даде възможност на преработвателните съоръжения, които продължиха да действат, да се възползват от най-добрите маржове на преработка на суров петрол от февруари 2020 г., с изключение на априлската аномалия, когато цената на петрола падна под нулата.

Разликата в стойността на бензина, дизела и другите петролни продукти спрямо суровия петрол, известна сред петролните трейдъри като крек спред 3/2/1, скочи над 19 долара за барел през седмицата.

петрол петрол

Последният път, когато толкова голям производствен капацитет е изваден временно от експлоатация, е по времето на урагана „Харви“ през 2017 г. Разликата между двете събития е, че сега пандемията продължава да ограничава търсенето на бензин.

Консумацията на горивото в САЩ остава на най-ниското си ниво за това време от годината от края на 90-те години на XX век., сочат правителствени данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още