IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди да се определи понижаващ коефициент за цената на газа за Беларус

Мярката е част от интеграцията в рамките на Митническия съюз и е обвързана с придобиването от Газпром и на втората половина от Белтрансгаз

21:23 | 23.08.11 г.
Путин нареди да се определи понижаващ коефициент за цената на газа за Беларус

Руският премиер Владимир Путин нареди на министерството на енергетиката на страната и монополиста Газпром да проведат преговори с белоруски представители за определяне на понижаващ интеграционен коефициент за цената на доставяния в Беларус природен газ от 2012 г., съобщи РИА „Новости“.

„Взето е принципно решение, че от 2012 г. цената на газа за Беларус ще се определя с използване на специален понижаващ интеграционен коефициент. Какъв трябва да бъде той моля в най-близко бъдеще да определят участниците в икономическата дейност и министерството на енергетиката, да поработят с белоруските колеги“, каза Путин на заседание на руското правителство.

Принципното решение за въвеждането на понижаващ коефициент той обяви на 15 август след заседание на кабинета, отбелязвайки връзката на това решение с интеграцията в рамките на Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан и обвързвайки го с въпроса за придобиването от Газпром и на втората половина от Белтрансгаз.

В сега действащия договор между двете държави са предвидени понижаващи коефициенти в цената на природния газ за годините 2008-2010 в размер съответно от 0,67, 0,8 и 0,9, като през тази година цената стана пазарна. Договорът изтича на 31 декември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още