IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващото икономическо рестартиране оскъпява слабо петрола*

Търговците обаче все още се опасяват от свръхпредлагането

09:31 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Callaghan O&#39;Hare/Bloomberg</p>

Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, тъй като облекчаването на мерките срещу коронавируса в световен мащаб увеличава  надеждите на търговците за бързо възстановяване на търсенето. От друга страна обаче се забелязва и притеснение от потенциално постоянно свръхпредлагане на пазара, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,1%, или 0,04 долара, до ниво от 40,84 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 38,31 долара за барел, което е повишение от 0,12 долара, или 0,31%.

„Тъй като Брент се задържа успешно над 40 долара, между търговците се говори, че и WTI скоро ще се опита да достигне това ниво“, казва Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

От Goldman Sachs също повишиха прогнозите си за цената на петрола през 2020 г., като очакват Брент да се движи около 40,40 долара за барел, а WTI - около 36 долара за барел.

Повишенията от вторник следват действията на властите в  Ню Йорк, най-силно засегнатият от епидемията от коронавирус щат в САЩ, за рестартиране на икономиката в понеделник след около три месеца на блокада. Това потенциално би стимулирало търсенето на гориво.

Очаква се запасите на суров петрол и бензин в САЩ да са спаднали съответно  с 1,5 милиона барела и около 100 000 барела през седмицата, завършила на 5-и юни. Това  показа предварителна анкета на Ройтерс преди доклада на индустриалната група на Американския петролен институт, който трябва да бъде публикуван по-късно във вторник.

Въпреки това запасите от дестилирани горива, които включват дизелово гориво и нафта, са се увеличили с 2,9 милиона барела.

„Търсенето се възстановява постепенно, но стабилно“, казва Лаклан Шоу, ръководител на отдела за стоковите изследвания в National Australia Bank. "Въпреки това все още има свръхпредлагане, така че ОПЕК и съюзниците трябва да контролират количеството, което влиза на пазара", добави той.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители, колективно известни като групата ОПЕК+, постигнаха съгласие в събота за едномесечно удължаване на срока по рекордните съкращения на производството с 9,7 милиона барела на ден до края на юли.

Въпреки това Саудитска Арабия заяви в понеделник, че заедно със съюзниците й Кувейт и Обединените арабски емирства няма да удължат срока по доброволните си допълнителни съкращения от 1,18 милиона барела на ден.

Междувременно Националната петролна корпорация на Либия затвори нефтеното си находище Ел Шарара само часове, след като операциите по техническото обслужване започнаха. Това се случи, защото „въоръжени сили“ са навлезли в обекта.

„Изглежда очакванията за възобновяване на производството в Либия може да са преждевременни”, казва Едуард Моя от OANDA. "Пазарът на петрол ... може лесно да се върне обратно в територията на дълбоко свръхпредлагане, така че всяка заплаха за производството трябва да помогне за стабилизиране на цените", коментира той.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,15% до ниво от 1702,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още