IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за възстановяване на търсенето понижиха цените на петрола*

На седмична база цената на сорта Брент расте с 4,3%, а тази на WTI - с 4,7%

09:11 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в петък, тъй като новият пик на коронавируса в световен мащаб и особено в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, намали перспективите за възстановяване на търсенето на гориво, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,14%, или 0,49 долара, до ниво от 42,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,18 долара за барел, което е понижение от 0,47 долара, или 1,16%.

И двата сорта отчетоха ръст в пазарните си стойности от над 2% в четвъртък, породен от по-силните от очакваното данни за работните места в САЩ и спада в американските суровинни запаси. На седмична база цената на сорта Брент е нараснала с 4,3%, а  тази на WTI  - с 4,7%.

Увеличава се и броят на заразените с коронавирус на дневна база в световен мащаб и в САЩ. Новите случаи на COVID-19 в САЩ се повишиха с над 50 000 в четвъртък, което постави рекорд за трети пореден ден.

„Пазарът става все по-уверен, че облекчаването на ограниченията за пътуванията и бизнеса ще засили търсенето на суров петрол, но възходът на пандемията заплашва това възстановяване“, заявиха в бележка анализатори от ANZ Research.

„Възстановяването на търсенето на бензин ще остане в застой, докато американската икономика не се подобри“, се казва в бележката.

Търсенето на автомобилно гориво ще бъде внимателно наблюдавано по време на празничния уикенд за 4-и юли в САЩ, тъй като се очаква много американци да тръгнат на път.

Запасите от бензин в САЩ са нараснали с 1,2 милиона барела през седмицата, завършила на 26-и юни, сочат данните на Администрацията за енергийна информация, публикувани в сряда.

От своя страна цената на златото пък бележи спад от 0,27% до ниво от 1785,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:56 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още