IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за търсенето отново натискат надолу петролните цени

Новият ръст на случаите на COVID-19 в много страни подхранва опасенията за по-бавно нарастване на глобалното търсене на горива, твърди анализатор

10:24 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се понижиха във вторник, тъй като притесненията за бавното възстановяване на глобалното търсене на горива бяха подсилени от предупреждения от страна на големите производители на петрол, но краткото време преди срещата по-късно тази седмица на ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК +, ограничи загубите.

Суровият петрол от сорта Брент поевтиня с 5 цента, или 0,1%, до 39,56 долара за барел, докато фючърсите  върху американския суров петрол (WTI) се понижиха с 3 цента, или 0,1%, до 37,23 долара за барел.
И двата контракта приключиха вчерашната сесия със спадове, предава Ройтерс.



"Настроенията на петролните пазари остават потиснати заради мрачните перспективи на търсенето от страна на производителите на петрол, след като възраждането на случаите на COVID-19 в много страни подхранва опасенията за по-бавно нарастване на глобалното търсене на горива", каза Чиоки Чен, главен анализатор в Sunward Trading.

"Брент и WTI вероятно ще останат между 35 и 40 долара за барел, докато търсенето в САЩ на отоплителни горива започне да се увеличава, тъй като пиковият сезон на шофиране приключи", каза той.

Основни производители и търговци в петролната индустрия прогнозират мрачно бъдеще за търсенето на гориво в световен мащаб заради продължаващата експанзия на пандемията. Така например ОПЕК понижи прогнозата си за търсене на петрол, а BP заяви, че търсенето може да е достигнало своя пик през 2019 г.

Търсенето на петрол в световен мащаб ще спадне с 9,46 милиона барела на ден тази година, съобщава Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в месечен доклад, което е над очакваното преди месец понижение от 9,06 милиона барела дневно.

Притесненията за увеличаване на глобалните доставки, след като либийският командир Халифа Хафтар се ангажира да прекрати едномесечната блокада на петролните съоръжения, също отблъснаха апетита за риск.

„И все пак някои инвеститори решиха да кешират, за да спечелят от печеливши къси позиции преди срещата на ОПЕК+“, казва Хироюки Кикукава, генерален мениджър по изследванията в Nissan Securities.

Инвеститорите разчитат по време на съвместния комитет за наблюдение (JMMC) на ОПЕК+ в четвъртък  да се обсъди спазването на сериозните съкращения в производството, въпреки че анализаторите не очакват по-нататъшни намаления, макар че цените на Брента падаха под 40 долара за барел през последните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още